ajánlott oldalak

Újabb beruházás Szolnokon

Közel egymilliárd forintból bővíti gyártókapacitását és fejleszti technológiáját a McHale cégcsoport szolnoki székhelyű gyáregysége, a McHale Hungária Kft. – jelentette be a mezőgazdasági gépgyártás területén működő társaság ügyvezető igazgatója a projekt csütörtöki alapkőletételi ünnepségén, a Tisza-parti városban. A város mára komoly szakképzési rendszert alakított ki, mely megfelelő munkaerőt biztosít az itt működő vállalkozásoknak - hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester.
Létrehozva: 2013. július 11., 16:36
nyomtat küld

Kiss Tamás elmondta: az Új Széchenyi Terv keretében közel 462 millió forint pályázati támogatást nyertek a beruházás megvalósítására, ehhez hasonló összegű saját erőt biztosítanak. Az így rendelkezésre álló mintegy 937 millió forintos forrásból egy 5000 négyzetméteres üzemcsarnokot építenek, és  korszerű gyártástechnológiai berendezésekkel szerelik fel. A beruházás több mint 160 meglévő munkahely stabilizálását, valamint közvetlenül 60, közvetetten további 30 új munkahely létrehozását teszi lehetővé Szolnokon.

A projektindítón Homolya Róbert, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azt mondta, a magyar kormány elkötelezett a McHale szolnoki üzeméhez hasonló, munkaalapú termelő vállalkozások fejlődésének támogatása mellett.  A helyettes államtitkár szerint új korszakot nyithat a kabinet által korábban meghirdetett újraiparosítási folyamatban, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban Magyarország a rendelkezésre álló közösségi fejlesztési források 60 százalékát gazdaságélénkítésre fordítja.

Szalay Ferenc, a megyeszékhely fideszes polgármestere emlékeztetett: Szolnok egyik legnagyobb gondja, hogy a korábban országosan is meghatározó gazdasági konglomerátuma szétesett a rendszerváltást követően. Az azóta eltelt időben nagy szükség volt a vállalkozó kedvre és a magántőkére ahhoz, hogy ennek egy részét sikerüljön megmenteni, másik részét pedig átformálni, újrateremteni. Aláhúzta: a város mára komoly szakképzési rendszert alakított ki, mely megfelelő munkaerőt biztosít az itt működő vállalkozásoknak. A McHale Hungária Kft. példája pedig ahhoz is önbecsülést ad a városnak, hogy a szolnoki cukorgyár és a tejipar példáján okulva "ne lehessen többé tönkretenni azt, ami jól és hatékonyan működik" - tette hozzá.

Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az üzem elődje, az évtizedeken át működő Mezőgép egykori irányítója kiemelte: a megye ma is a magyarországi mezőgazdasági gépgyártás központja. Négy nagy gyár és 17 kisebb üzem végez itt ilyen tevékenységet. Az ágazat 2012-ben előállított 165 milliárd forint termelési értékének több mint felét ezek a vállalkozások adták.

A bálázó és bálacsomagoló gépek gyártására specializálódott McHale ír családi vállalkozás 2004-ben vásárolta meg a korábbi szolnoki Mezőgép ingatlanvagyonát. A cég folyamatosan erősítette pozícióját, 2010-ben elnyerte az Év vállalkozása címet. Jelenleg öt világrész mintegy félszáz országába szállítják termékeit: fix- és változókamrás körbálázó gépeket és körbálamegfogó adaptereket.  A gépek gyártása teljes egészében Magyarországon, a szolnoki leányvállalatnál történik, a technológia kialakításáért, annak folyamatos fejlesztésért a McHale Hungária Kft. munkatársai felelősek. Az ír anyavállalat és a magyarországi üzem a válság ellenére emelkedő rendelésállománnyal dolgozik. A magyarországi árbevétel 2005 és 2012 között 1,1-ről 9 milliárd forintra nőtt.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ