ajánlott oldalak

Elképesztő teljesítmény: a térségben mindenkit lenyomtunk

Soha nem látott szintre emelkedett a hazai GDP-n belül 2012-ben a kutatás-fejlesztésre fordított összegek aránya, amivel messze megelőzzük régiós versenytársainkat. Cséfalvay Zoltán az MNO-nak arról beszélt, hogy a hazai innovációs politika alapelemei mára helyükön vannak, így elérhető a 2020-ra vállalt 1,8 százalékos GDP-arányos k+f-ráfordítás. A kormány nemrég fogadta el az innovációs stratégiát, míg a következő uniós pénzügyi ciklusban 700 milliárd forint érkezhet erre a területre.
Létrehozva: 2013. július 14., 09:19
nyomtat küld

Nagyon jó híreket közölt a Központi Statisztikai Hivatal a hazai kutatás-fejlesztési ágazat 2012-es évéről, mivel eddig nem látott mértékben 363,7 milliárd forintot fordítottak nemzetgazdasági szinten erre a tevékenységre. Ez a GDP 1,29 százalékát tette ki, 2011-hez képest a növekedés folyó áron számítva 8,1 százalék volt. A javulást a versenyszféra kutatási tevékenysége eredményezte: míg a k+f-ráfordítások a vállalkozási kutatóhelyeken az előző évit is meghaladóan, 13,6 százalékkal emelkedtek, addig az államháztartási szektorban 1,0, a felsőoktatási szektorban 1,4 százalékos csökkenés következett be.

A 2000-es években folyamatosan egy százalék alatti volt a GDP-ből a kutatás-fejlesztésre juttatott összegek aránya, míg 2012-ben sikerült elérni az 1,29 százalékot – minderről már Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt az MNO-nak. Rámutatott arra, hogy az utóbbi években egy nagyon gyors növekedés figyelhető meg. Itt alapvetően az a félreértés, hogy sokan az állami ráfordítás arányát nézik, míg egy olyan rendszert kell kialakítani, amiben a vállalkozások fordítanak k+f-re, ami nekik az alapvető érdekük, ha versenyképesek akarnak maradni – hangsúlyozta az NGM államtitkára. A kutatás-fejlesztési politika alapvető elemei már a helyükön vannak, de van még tennivaló, főként az ipar közeli k+f területén vannak lehetőségek – mutatott rá az államtitkár.

Kovács András teljes cikkét az mno.hu oldalon olvashatják.

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié