ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Túl a nehezén

Bajban van a kormány ellenzéke, amelynek egyetlen esélye a közös nevező megtalálására egy kimutathatóan rossz kormányzati gazdaságpolitika lett volna. Nem tudnak ugyanis csődöt kiáltani, miközben – mutatja az S&P Capital IQ legfrissebb kimutatása – folyamatosan csökken az ország kockázati felára, és mára a kormányfőt legvehemensebben kritizáló elemzők is elismerik: Magyarországon javul a helyzet. Ha nem a nekik tetsző módon is, a velük szövetségben álló cégek zsebének kedvezően, de stabilizálódás figyelhető meg.
Létrehozva: 2013. július 19., 09:56
nyomtat küld

Nehéz abból politikai tőkét kovácsolni, hogy hazánk a nemzetközi rangsorok alapján egyre távolabb kerül a világ legsérülékenyebb tíz országától. (Épp a héten jelent meg egy nemzetközi összesítés, amely ezt alátámasztja.) Főleg akkor, ha a baloldali kormányzás idején – az ország akkori vezetőinek bevallása szerint – mindössze néhány napra elegendő pénz volt már csak az állam kasszájában. 2008-ban ezért kellett a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni – most, miután nincs már szükség a gyámságra, felszámolják a szervezet itteni irodáját. Azzal sem lehet kormányváltó hangulatot generálni, hogy ez a kabinet három százalék alatt tartja az államháztartás hiányát, ami az előző kormányoknak egyszer sem sikerült.

Az államadósság csökken, előre visszafizetjük a hitelt a valutaalapnak, mélyponton van az infláció, a bizalom erősödésével egyre nagyobb az érdeklődés a magyar állampapírok iránt. És ami a leglényegesebb: végre valóban történtek érdemi lépések az államadósság szerkezetének javítására. A lakossági állampapír-vásárlást ösztönző programok eredményeképpen egyre több belföldi szereplőhöz kerül a kötvényekből, diszkontkincstárjegyekből, aminek köszönhetően kevésbé van kitéve az ország a nemzetközi pénzpiaci kilengéseknek.

Minderre céloznak azok a legújabb londoni és hazai szakvélemények, amelyek szerint túljutottunk a nehezén, és végre elkezdődhet a lassú, ám kitartó növekedés. Rossz helyen kapirgál a balliberális oldal, amikor a fentieket megpróbálja letagadni, az üzleti környezet romlását hozza fel a kormány ellen, és kiszámíthatatlannak nevezi a gazdaságpolitikát. Mert akárhogy nézzük is, a működési feltételek a monopolisztikus helyzetben lévő nagyvállalatok esetében lettek mostohábbak, az összes különadó ezt a szektort terheli. A kis- és közepes cégek rendelkezésére áll ezzel ellentétben a Magyar Nemzeti Bank két és fél százalékos hitele. Könnyebb lenne azt felhozniuk, hogy a Világbank legfrissebb rangsora szerint Magyarország jövedelme összességében csökkent, tehát szegényebb lett.

De ebből sem az a sztori kerekedik ki, amelyre Bajnainak és Mesterházynak oly égetően szüksége van. Hiszen ez a mutató a gazdaság súlyos szerkezeti problémáira világít rá, tükröt mutat az utóbbi 23 év mulasztásainak és a Kádár-rezsim örökségének. 

A teljes publicisztikát az MNO-n olvashatja.

(Nagy Vajda Zsuzsa - Magyar Nemzet, 2013. július 19.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések