ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Strasbourg joga

A szabadság általában tiszteletre és intézményi védelemre szorul. Ezzel egyetlen valamirevaló demokráciafelfogás sem vitatkozik. Az egyéneket, a különféle természetes és mesterséges közösségeket megilletnek bizonyos szabadságjogok, amelyek nélkül valóban rosszabb lenne világunk. Élhetetlenebb, boldogtalanabb. Voltaképp – habár ezt gyakran elfelejtjük – nem is a szabadságot, hanem az életet és az élet minőségét védjük. Ha kell, intézményekkel.
Hirdetés
Létrehozva: 2013. július 22., 10:33
nyomtat küld

Így született meg 1950-ben az Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló nemzetközi megállapodás, ezért hozták létre az Európa Tanácsot és később, ezért alapították meg az Emberi Jogok Európai Bíróságát. A Strasbourgban működő intézmény védi az egyezményben szereplő értékeket, többek közt az élethez való jogot, a magántulajdont, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a lelkiismereti és vallási szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát és a választójogot is. Fő feladata az jogsérelem kivizsgálása és megítélése, amelyet az aláíró országok elfogadnak. Negyvenheten, köztük hazánk is. Ez az érem szép, eszményi oldala…

A nyugati világ történelmének győztese az individuum, nagy vesztesei pedig a természetes közösségek (család, nemzet) és az egymás iránti tisztelet. Mindezek miatt a közösségben értelmezett igazság is elveszett. Maradt ez egyén véleményén alapuló, „saját igazság”. Annak az embernek az igazsága, aki ügyesebben alkalmazkodik a mesterséges világhoz. Ahol a jog az úr. Szemben akár az igazsággal is. Így, aki ügyesebben él, vagy éppen visszaél a joggal, annak az igazsága válik valósággá, akár a többség igazságával szemben is.

Az egyes civilizációk végóráiban kivétel nélkül erodálódott a közösségi szinten értelmezett igazság. Minden esetben tátongó rés keletkezett az igazságos világba vetett hit és a valóság között. Vagy az anyagi javak birtoklása vált egyre aránytalanabbá, vagy a hatalom érdekei és a közösség vágyai között mélyült a szakadék. Ezek felismert, de kezelhetetlen válságjelek voltak. Ma ugyanilyen bambán bámulunk bele a jog és az igazság között tátongó, egyre mélyülő szakadékba. Általában mérgelődünk, de van, mikor félelemmel beleszédülünk.

Az utóbbi években, a strasbourgi bíróság számos olyan döntést hozott, amely ellentétes volt egy-egy közösség igazságérzetével, sokszor a józan ésszel. Annak fényében, hogy a tömeg is viselkedhet zsarnokként, érthető és jogos lehet az egyén védelme. De úgy, hogy a „szembemenetelő egyén” csöppet sem tiszteli az emberi életet – égbekiáltó igazságtalanság! Mert ez történt egy volt fogvatartott ügyében, aki júliusban 12 ezer eurót nyert a magyar adófizetők pénzéből (akiket egyébként azelőtt megkárosított), ugyanis szűk volt a cellája. De igazságtalanságot érezhettek az angolok is, mert minap három, többszörös gyilkos esetében kérte a strasbourgi bíróság a tényleges életfogytiglani büntetés felülvizsgálatának lehetőségét.

Nagy Ervin teljes publicisztikáját a magyarhirlap.hu-n olvashatja.

(Magyar Hírlap, 2013. július 22.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések