ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Megszűnik a búslakpusztai hulladéklerakó környezetszennyezése

Két pályázaton összesen csaknem 800 millió forint uniós forrást nyert Zalaegerszeg önkormányzata a több mint 4,2 hektáros búslakpusztai lezárt hulladéklerakó által okozott szennyezés megszüntetésére - jelentette be a hulladéklerakó területén tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
Létrehozva: 2013. augusztus 1., 13:21 | Utoljára frissítve: 2013. augusztus 1., 14:56
nyomtat küld

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta: közel 38 millió forintot fordítottak a már bezárt hulladéklerakó rekultivációjának előkészítési szakaszára. A százszázalékos uniós támogatásból elkészültek a megvalósítási tervek, beszerezték a szükséges engedélyeket, amelyek alapján újabb pályázatot nyújtottak be a projekt megvalósítási, kivitelezési szakaszára.
   
A kivitelezési munkákra további, 758 millió forint meghaladó - ugyancsak százszázalékos - uniós támogatást nyert a város. A közbeszerzési eljárásokat követően elkezdődnek a kivitelezői munkálatok: a beruházás során például kiépítik technikai feltételrendszert, a kezelőfalakat, a kezelt vizet szivattyúzó rendszert és a kármentesítési monitoringot. A tervek szerint a kivitelezési munkák és a rekultiváció 2015. május végére fejeződik be.
   
A jövőben olyan hulladékgazdálkodásra kell törekedni, amely lehetővé teszi, hogy a hulladék nagy részét újra lehessen hasznosítani és kevesebb kerüljön a lerakókba. A depóniákban viszont olyan körülményeket kell teremteni, hogy a búslakpusztai hulladéklerakóban kialakult helyzet ne ismétlődhessen meg - figyelmeztetett a polgármester.
   
A dombépítéses hulladéklerakót egy régi bányagödör helyén alakították ki. A hulladékot a földfelszín alatt 10-35 méter mélységben helyezték el, az átlagos mélység 10 méter. A 4,2 hektáros területen elhelyezett tömörített hulladék meghaladja a 400 ezer köbmétert.
   
Gyutai Csaba az előzményekről elmondta: a 80-90-es években a térségben egy osztrák tulajdonú vállalkozás nyerte el a hulladék elhelyezés jogát. A cég nem tartotta be a környezetvédelmi előírásokat, a hulladékot szigetelés nélkül helyezte el a lerakóba. A térségben másfél évtizede új, modern, valamennyi környezetvédelmi szabálynak megfelelő hulladék elhelyezési rendszert építettek ki, a búslakpusztai depóniát pedig 2000-ben végleg bezárták. A város önkormányzatnak viszont azzal kellett szembesülnie, hogy a lezárt lerakó környezetvédelmi veszélyforrást jelent, a káros anyagok beszivárognak a talajba, amelynek megszüntetésére megoldást kell találni.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések