ajánlott oldalak

Bocskai István mellszobrát avatták Bagamérban

Bocskai István erdélyi fejedelem mellszobrát avatták fel szombaton a Hajdú-Bihar megyei Bagamérban.
Létrehozva: 2013. augusztus 4., 10:05
nyomtat küld

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az ünnepségen a nagy elődök által képviselt értékek és hagyományok folytatásának fontosságát hangoztatta, mondván, ezek az értékek "fáklyaként világítanak" a mai világban. Az államtitkár úgy fogalmazott: "Ha elvesztenénk a helyes irányt, nekünk nem kell mást tenni, mint visszanézni (...) azokra, akik felismerve a koruk által kínált lehetőséget, mertek szembeszállni az igazságtalansággal, az elnyomó hatalmakkal, merték megvalósítani álmaikat."     Hangsúlyozta, hogy csak az erős helyi közösségek tehetik erőssé Magyarországot. "Csak együtt, csak egymásba kapaszkodva, közös erővel tudunk felállni és, ha kell, védekezni az ellenségeinkkel szemben, ahogy azt egykoron Bocskai István is tette" - mondta. A szobor emlékeztet arra a "szent kötelességünkre, amellyel hazánknak és nemzetünknek tartozunk" - mondta Halász János, majd szavait azzal zárta: "a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása."

Tasó László (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője a község főterén felállított szobor előtt összegyűlt mintegy száz ember előtt kijelentette: bizonyságot kell adni - ha kell minden nap - arról, hogy magyarok vagyunk. "Közös dolgunk a gyökereinket, hagyományainkat, kultúrkincseinket őrizni, védeni és továbbadni" - hangoztatta. A politikus szólt arról, hogy a szoborral az elődök, a hajdúk emléke előtt kívánnak fejet hajtani a bagamériakkal, a hajdúk leszármazottaival közösen. Tasó László szerint habár a hajdúk katonák, zsoldosok voltak, amikor a hazát védték, akkor nem azért harcoltak, hogy pénzt kapjanak.

A képviselő az ünnepségen átadta a település polgármesterének azt a bizonyságlevelet, amelyben rögzítették, hogy a kormány elengedi Bagamér 66,84 millió forintos tartozását az önkormányzati adósságrendezés keretében.  Orvos Mihály (független), Bagamér polgármestere beszédében kiemelte, hogy mintegy ezer hajdú kapott kiváltságot Báthory István erdélyi fejedelemtől és Bocskai Istvántól Bagamérban, "ezeréves hazánk közepén."

Bocskai István bronzszobrát, Borsi Antal szobrászművész alkotását a történelmi egyházak képviselői áldották meg.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ