ajánlott oldalak

Ötven tonna búza érkezhet a magyarok kenyeréhez

A tavalyi mennyiség több mint kétszerese, mintegy ötven tonna búza érkezhet Baranyába a magyarok kenyere jótékonysági akció keretében - mondta el a kezdeményezés ötletgazdája egy pécsi sajtótájékoztatón csütörtökön.
Létrehozva: 2013. augusztus 8., 15:31
nyomtat küld

Korinek László, a magyarok kenyere akciót két évvel ezelőtt elindító jogászprofesszor azt mondta: minden bizonnyal túlszárnyalják az előzetes elképzeléseket is, így idén a tavalyi búzamennyiség kétszerese érkezhet a mohácsi Szent Miklós Vízimalomhoz az augusztus 17-én tartandó összeöntés ünnepére.

Kitért arra, hogy az összes megyéből és a Kárpát-medence mindegyik országából, de Európa távolabbi, magyarok által lakott helyeiről, a hazai települések testvértelepüléseiről is érkezett búza. Hozzátette: a gabona összegyűjtése jelenleg is zajlik.

A sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere emlékeztetett arra, hogy a már harmadik alkalommal zajló akció nem valósulhatna meg, ha a szállítást, a lisztből készülő, jótékony célokat szolgáló cipók kisütését, a begyűjtést, az őrlést, a tárolást nem vállalnák ellenszolgáltatás nélkül a helyi cégek. Kiemelte, hogy egy olyan program indult el pár évvel ezelőtt, amelyre az egész Kárpát-medence megmozdult, egy olyan kezdeményezésből lett hagyomány, amely a nemzeti összetartozás érzését kiválóan képes erősíteni.

Idén egyébként a tervezett 50 tonna búza felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ajánlotta fel. A szervezet az alapanyagot a területi igazgatóságok közreműködésével gyűjtötte össze az ország 19 megyéjéből.

A megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette, 2300 árva gyermeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet gyermekotthonaiban alapanyagaként hasznosuljon. A maradék lisztből ötezer kis cipót sütnek Pécsváradon, amelyeket jótékony céllal osztanak szét Pécsett augusztus 20-án a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai. A szervezet a cipókért cserébe tetszőleges nagyságú pénzadományt vár, hogy a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem nincs ebédem programot támogathassák.

A teljes akciót összefogó és az augusztus 20-i rendezvényt szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Márta István elmondta: az állami ünnepen Pécsett kulturális programokkal, koncertekkel, folklórrendezvényekkel színesítik a magyarok kenyere akciót. A kenyeret Udvardy György pécsi megyés püspök áldja meg, Páva Zsolt polgármester szegi meg, majd Böjte Csaba tart szentmisét a pécsi székesegyházban.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ