ajánlott oldalak

Bitay: Az állami földterületek felét adná a kabinet bérbe a gazdáknak

Az állami földterületek felét adná a kabinet bérbe a gazdáknak, ám még mindig nem sikerült teljesen rendbe tenni az állami földek nyilvántartását - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
Létrehozva: 2013. augusztus 9., 11:51
nyomtat küld

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint nem ad visszaélésekre lehetőséget, hogy helyi földbizottságok fogják elbírálni, hogy valaki szerezhet-e földtulajdont vagy sem. Azt, hogy kik vehetnek majd részt a földtulajdon-szerzéseket elbírálni hivatott helyi földbizottságokban, egy későbbi, alacsonyabb szintű jogszabályban határozzák meg a kormánypártok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A bizottságok minimum 3, maximum 9 fősek lesznek. Arra a kérdésre pedig, hogy nem tart-e a visszaélésektől, az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a helyi gazdák pontosan tudják, kit fognak megválasztani. Ha nem elégedettek azzal a bizottsággal, majd leváltják.

A zsebszerződések ügyében Bitay Márton kiemelte, hogy a BTK júliustól bünteti az ilyen megállapodás résztvevőit, továbbá az új földtörvény értelmében földadásvételi szerződést csak az állam által kiadott formanyomtatványon lehet a földhivatalhoz benyújtani.

Eddig egyébként 5 ezer hektárnyi zsebszerződéssel érintett földterületet vásárolt vissza az állam - tette hozzá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy az állami földterületek felét adná a kabinet bérbe a gazdáknak, ám még mindig nem sikerült teljesen rendbe tenni az állami földek nyilvántartását.

Az összes magyarországi földterület 10 százaléka állami tulajdon, ennek a felét érinti a Földet a gazdáknak program, amelynek keretében 250 ezer hektárnyi területet adnak pályázati úton haszonbérbe a családi gazdaságoknak.

Májusban már meghirdettek 40 ezer hektárnyi földet, amely nemzeti parkok vagyonkezelésében van, és a fennmaradó több mint 200 ezer hektárnyi területben szintén a nemzeti parkok, valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vagyonkezelésében lévő földek szerepelnek, ám ezekre különböző környezetvédelmi előírások vonatkoznak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pályáztatás feltételei a 2010 előtti időszakkal ellentétben egységesek.

Az állami földek nyilvántartásba vétele nem egyszerű - hangsúlyozta Bitay Márton.

Voltak olyan területhasználók, akik hosszú évek óta nem fizettek az állami földek használatáért úgy, hogy az állam nem is tudott arról, hogy az a terület állami tulajdon.

Három év megfeszített munkájával még mindig nem sikerült teljes mértékben rendbe tenni a 2002. és 2010 közötti hanyag állami vagyonnyilvántartást - emelte ki Bitay Márton, aki azonban arra nem tért ki az államtitkár, hogy várhatóan mikorra fejezik be ezt a munkát.

(inforadio.hu-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ