ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Érzékeny búcsú az IMF-től

Szinte tapintani lehetett a feszültséget a levegőben, mindenki arcáról leolvasható volt az őszinte döbbenet és elkeseredés. Közönségtalálkozóra gyülekeztünk azon az estén.
Létrehozva: 2013. augusztus 13., 09:54
nyomtat küld

Lapunk előre meghirdetett rendezvénye pont arra a napra esett, amikor kiderült: Gyurcsányék kurtán és furcsán egy megahitelre kötöttek szerződést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Unióval és a Világbankkal. Mint derült égből a villámcsapás, úgy vágott be ez a hír közénk. Világossá vált, Magyarországot úgy érte utol 2008 késő őszén a pénzügyi világválság, hogy egyúttal részben elveszítette nemzeti önállóságát.

Akkor úgy tűnt: olyan béklyók és bilincsek kerülnek ránk, amelyek hosszú, szinte beláthatatlan időszakra kényszerpályára terelik hazánkat, és a folyamatos megszorításokon túl más nemigen kerülhet majd az aktuális kormánypolitika étlapjára. Arra lehetett számítani, hogy a trojka mindenbe beleüti majd az orrát, miként teszi azt az IMF Romániában, ahol a tehervasút magánosításától a köztisztviselők béréig minden olyan lépés a jóváhagyásával vagy elrendelésével zajlik, amelyhez köze van az államkasszának. S ennek az állapotnak már vajmi kevés köze van a nemzet függetlenségéhez. Annál inkább a megszállásához. A külső erő által diktált kormányzáshoz, amihez a baloldal immáron többedszer segédkezett hazánkban, méghozzá elsősorban azért, hogy megingott, alap nélküli hatalmának fenntartásához segítséget kapjon.
 
Egy államcsőd bekövetkezte már öt évvel ezelőtt is nagy eséllyel megteremtette volna a jelenlegi kétharmadot, ám akkor Gyurcsányék, majd Bajnaiék célja egyértelműen csak az volt, hogy kibekkeljék valahogy a választásokig. De a megahitellel a 2014-es visszatérést is megpróbálták bebiztosítani, méghozzá azzal, hogy szinte példátlanul rövid futamidőre – egészen véletlenül a jövő év tavaszáig – kötötték meg az IMF-fel a hitelszerződést. A forgatókönyv pofonegyszerű: a legnagyobb összegű, szinte kigazdálkodhatatlan törlesztőrészletek a következő, várhatóan jobboldali kabinet időszakára essenek. A visszafizetés kényszere szinte elviselhetetlen terheket rak majd a társadalomra, ezért a jól bevált szociális ígéretek ismét kormányváltást hozhatnak.
 
De nem így történt. A valutaalap úgy kapta vissza a pénzét, hogy annak zömét nem a polgárok fizették. Sikerült fenntartani a társadalmi békét. Nem jutottunk egyetlen IMF kormányozta állam sorsára sem, ahol a nemzetközi válságkezelés általában a pokol elszabadulásához vezetett. Hazánk azon ritka helyek közé tartozik a világban, ahol az IMF akár azzal is dicsekedhetne, hogy sikeres pályát futott be a gyámsága alá tartozó ország. Ezzel büszkélkedhetne, ha bármiféle köze volna ehhez. De nincs. Sőt, mi mondhatjuk azt, hogy az IMF ellenére értünk el komoly eredményeket, és dobtuk le vállunkról az évi több ezer milliárd forintos terhet. Abban vagyunk egyedülállók, hogy az előrelépést hitelezőink és jelentős tőkecsoportok ellenállásával szemben is sikerült véghezvinnünk.

Nánási Tamás cikkét az mno.hu-n olvashatják.

(mno.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések