ajánlott oldalak

Kerékpárút Veszprém és Nemesvámos között

Fontos elemmel bővült a Veszprém környéki kerékpárút-hálózat, amely a remények szerint tovább épül a Káli-, illetve a Tapolcai-medence irányába - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Nemesvámos-Veszprém közötti új, 367 millió forintba kerülő kerékpárút átadási ünnepségén szerdán.
Létrehozva: 2013. augusztus 21., 12:18
nyomtat küld

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a térségi politikusok és turisztikai szakemberek szándéka az, hogy meghosszabbítsák az idegenforgalmi szezont a Bakony bevonásával. Ebben az első fontos lépés ez a kerékpárút: akik a Balatonon nyaralnak, bejöhetnek a városba, illetve akik Veszprémbe érkeznek, kilátogathatnak kerékpárral Nemesvámosra - mondta a miniszter.

Emellett a kerékpárút megkönnyíti az ingázók dolgát, hiszen - köszönhetően Nemesvámos sikeres gazdaságpolitikájának - több multinacionális cég működik itt, ahol veszprémiek is dolgoznak - tette hozzá.

Nemesvámos 2011-ben 303 millió forint támogatást nyert el uniós forrásokból a 4,1 kilométer hosszú kerékpárút megépítéséhez. Az uniós forrás mellett további, több mint hat millió forintot is pályázati úton szerzett meg az önkormányzat a pályázati önrész biztosításához. A fennmaradó rész az érintett önkormányzatoktól származik.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Ügynökség ügyvezető igazgatójának ismertetése szerint az Új Széchenyi-tervben 2007 és 2013 között 167 milliárd forint uniós forrás áll a pályázók rendelkezésére a közép-dunántúli régióban. Az operatív programon belül helyi és térségi környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztésre 50 milliárd forint használható fel - tette hozzá.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere megjegyezte, hogy a turisztikai szempontból is fontos beruházás lehetőséget ad a kerékpáros munkába járásra, a Nemesvámos területén működő három multinacionális vállalathoz (MTD Hungária, HARIBO, ALCOA), valamint az itt működő kis- és nagyvállalkozásban dolgozók számára.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere szerint a fejlesztés nem jöhetett volna létre széleskörű együttműködés nélkül. Hozzátette: a Balatonhoz vezető kerékpárút sikere bíztatta az önkormányzatokat egy újabb szakasz megépítésére.

Kiemelte: Veszprém és a környékén lévő önkormányzatok között nem alá- és fölérendeltség van, hanem partneri együttműködés, ennek egyik látványos eleme a most átadott kerékpárút.

Szólt arról is, hogy a következő fejlesztési ciklusban nagyobb szerepet kapnak a  térségi együttműködések, Nemesvámos és Veszprém tehát megelőzte korát.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ