ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Harmadik alkalommal rendezték meg az Egri Borvidéki Borászfórumot

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Heves megyei elnökének kezdeményezésére immár harmadik alkalommal rendezték meg az Egri Borvidéki Borászfórumot. A találkozón az ágazat aktuális feladatait vitatták meg a vidékfejlesztési tárca szakemberének részvételével.
Létrehozva: 2013. szeptember 2., 16:19
nyomtat küld

Nyitrai Zsolt elmondta, annak idején azért kezdeményezte a borászfórum életre hívását, mert Egerben és környékén több száz család él a szőlőből, ezért számukra is fontos, hogy részt vegyenek az ágazat jövőjének alakításában. Utalt arra is, hogy a fórum szolgáltató jellege hozzájárult ahhoz, hogy például az új hegyközségi törvény megalkotása előtt az egri bortermelők elképzeléseit beépítsék a készülő jogszabályba. (Mint ismeretes, Nyitrai Zsolt több módosító javaslatát is elfogadta az Országgyűlés, s ezek alapjául éppen a fórumon elhangzott észrevételek szolgáltak.)

A honatya az egri borászokkal történő egyeztetés kapcsán három fő témakört említett: az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel kapcsolatos véleményeket, azt az igényt, hogy helyben legyen mód a palackozás bővítésére, valamint említést tett arról, hogy szeptember 26-án az egri borvidéken tartják meg a diplomataszüretet, ahol a hazánkba akkreditált nagykövetek mellett szakújságírók is részt vesznek. A program – tette hozzá – tovább öregbítheti az egri bor jó hírnevét a világban.

Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a fórumon elhangzott előadása kapcsán arról szólt, hogy elengedhetetlen az ilyen találkozókon megszerzett tapasztalatok felhasználása az új jogszabályok megalkotása során.

Hangsúlyozta: november 30-ig fel kell állnia a Hegyközségek Nemzeti Tanácsnak, s a 22 Borvidéki Tanács szőlészeti küldötteinek meg kell választaniuk országos szervezetük elnökét. Ennek érdekében országos egyeztetés indult, amelynek első állomása éppen Eger. Szó esett arról a tervről is, hogy a jövőben ne a hegyközségeket terheljék az adatszolgáltatási kötelezettségek, hanem ez a tevékenység kerüljön a nemzeti adatvagyon törvény hatálya alá, s az állam tegye hozzáférhetővé ezeket az adatokat a jogosultak számára.

A hegybírók illetve a hegyközségek elnökeinek feladata világosan elhatárolódik: míg az előbbiek közigazgatási feladatokat látnak majd el, az utóbbiak feladata a hegyközség érdekeinek védelme lesz.

Végül Kiss Eliza kifejtette: jövőre születhet döntés az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet sorsáról, pontosabban arról, hogy egy felsőoktatási intézményhez, avagy a szaktárcához tartozzon-e. A lényeg azonban az – és ezt a fórumon is megfogalmazták a résztvevők -, hogy az intézetnek az egri borászok érdekei és céljai alapján kell majd tevékenykednie.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések