ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Fotókiállítással emlékeznek Boldog Teréz anyára Budapesten

A tevékenységét bemutató fotókiállítással emlékeznek Kalkuttai Boldog Teréz anyára a fővárosi Szent István-bazilikában a jótékonyság napjához kötődően.
Létrehozva: 2013. szeptember 6., 08:16 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 6., 14:58
nyomtat küld

 A tárlat csütörtöki megnyitóján Erdő Péter bíboros arról beszélt: Albánia és az Apostoli Szentszék olyan személyiséget ünnepel, aki kivívta az egész világ tiszteletét, és olyan üzenetet tudott átadni, amelyet minden nép megértett. Szavai szerint a segítő szeretet nyelve az a nyelv, amelyet mindenki megért az egész világon. "Aki erről tud tanúságot tenni, annak az üzenetét mindenütt megértik, tisztelettel és szeretettel fogadják" - mondta.
    
Erdő Péter beszédében Isten segítségét kérte, hogy aki szükséggel találkozik, Teréz anya példáját kövesse.
    
Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester Teréz anya életét ismertetve kiemelte: jó cselekedetei, szeretetteljes tisztasága példa volt és az is marad nemzedékek számára, és ezt őrzi a kiállítás is. Mint mondta, Teréz anya hosszú és küzdelmes élete, küldetése meghatározó Budapest számára is, a főváros igyekszik mindent megtenni, hogy segítsen a bajbajutottakon. Példaként említette, hogy az elmúlt években csaknem ezerrel növelték a hajléktalan emberek szálláslehetőségeit, és törekednek a rászorulók segítésére.
   
 A főpolgármester pótolhatatlannak nevezte az egyházak szeretetszolgálatainak, a karitatív szervezeteknek és alapítványoknak a munkáját.
    
A kiállítás megnyitója előtt Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa szentmisét celebrált Boldog Teréz anya tiszteletére.
    
A megemlékezésen részt vett a tárlatot kezdeményező Mira Hoxha, Albánia budapesti nagykövete és a diplomáciai testület több képviselője.
    
Az ENSZ Közgyűlése tavaly decemberben magyar kezdeményezésre, konszenzussal nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává. A közgyűlés felkérte az ENSZ-tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, oktatási és egyéb programok szervezésével.
    
Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet misszionáriusai rend alapítója Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben, az akkor még a török birodalomhoz tartozó Szkopjéban, albán családban.18 évesen lépett be a Loreto nővérek rendjébe, és felvette a Teréz nővér nevet.
    
Az elesettek felkarolója Kalkuttában hunyt el 87 éves korában.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések