ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Potočnik emberéleteket kockáztat!

Bánki Erik fideszes EP-képviselő tegnap késő esti egyperces plenáris felszólalásában éles hangon bírálta az Európai Bizottságot, amiért nem kezdeményezi a cianidos bányászat uniós betiltását, és nem lép fel határozottan a verespataki aranybánya megnyitása ellen. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében Bánki Erik kezdeményezésére az EP Környezetvédelmi Bizottsága hamarosan meghallgatást tart a verespataki beruházás és a cianidos technológia uniós alkalmazása kérdésében.
Létrehozva: 2013. szeptember 10., 11:57 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 10., 12:55
nyomtat küld

Bánki Erik felszólalásában emlékeztetett: a román kormány augusztus végén olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely 2016-tól lehetővé tenné, hogy a beruházó cianidos technológia alkalmazásával elkezdje a kitermelést a verespataki aranybányában. Bánki szerint a politikai döntés meghozatalával nemcsak Romániát, de az egész Kárpát-medencét fenyegető emberi és természeti katasztrófa kockázata jönne létre, amely túlmutat egyetlen ország belügyén.

A képviselő felháborítónak tarja, hogy az Európai Parlament elsöprő – 82 százalékos többséggel elfogadott – határozatát Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa semmibe vette, és a Parlament egyértelmű felhívása ellenére 2011 vége előtt nem terjesztett elő jogszabályi javaslatot a cianidos bányászat uniós betiltására.

„Potočnik semmit sem tesz egy olyan ügyben, ami az Európai Unió több országának polgárait is veszélyezteti” – hangoztatta Bánki, aki érthetetlennek tartja, hogy ha a Bizottság ennél jóval enyhébb súlyú tagállami ügyekbe rendszerint azonnal beavatkozik, miért nem lép akkor, amikor a civil társadalom egyszerre nyolc európai országban tiltakozik egy, a környezetre és az emberi egészségre egyaránt ártalmas bányászati technológia uniós alkalmazása ellen. "A biztosnak azonnal fel kell lépnie a román kormány közveszélyt okozó javaslata ellen, ellenben az Európai Bizottságra vetül a gyanú árnyéka, miszerint az intézmény is érdekelt a verespataki bánya megnyitásában!" - zárta beszédét a Fidesz EP-képviselője.

Bánki örömtelinek tartja Victor Ponta román miniszterelnök tegnapi bejelentését, miszerint a politikai és társadalmi nyomás következtében a parlament el fogja utasítani a törvénytervezetet. Véleménye szerint azonban ez még nem jelent garanciát arra, hogy a beruházás a jövőben ne valósuljon meg. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében Bánki Erik ezért a múlt héten kezdeményezte, hogy az EP Környezetvédelmi Bizottsága tartson meghallgatást, ahol az Európai Bizottság köteles beszámolni az eddig megtett, illetve elmulasztott intézkedésekről. Az eszmecsere során a képviselőknek lehetőségük lesz arra, hogy a romániai fejlemények fényében nyilvánosan vonják kérdőre a Bizottságot, miért nem tett eleget az EP 2010. május 5-ei határozatának, s miért nem kezdeményezte eddig a cianidos bányászat uniós tilalmát.

(EPP-HungarianPress)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések