ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Gál Kinga: Több figyelmet a veszélyeztetett nyelveknek!

Szerdán nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament a veszélyeztetett nyelvek védelméről szóló parlamenti határozatot - közölte az Eurpai Néppárt magyar képviselőcsoportjának sajtóiroda
Létrehozva: 2013. szeptember 11., 12:56 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 11., 13:55
nyomtat küld

Tájékoztatásuk szerint Gál Kinga fideszes képviselő számos módosító indítványa vált a határozat részéve, kiegészítve és erősítve annak tartalmát. A dokumentum néppárti felelőse Tőkés László erdélyi európai parlamenti képviselő volt. A mai döntéssel az EP határozott üzenetet küldd az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak: A kisebbségi nyelvek fennmaradása érdekében a nyelvi jogok biztosításának megerősítésére, állami, közösségi támogatásra és programokra van szükség.

Gál Kinga a kisebbségi magyar nyelvhasználatra, ezen belül a csángók magyar nyelvhasználatára való tekintettel adott le számos módosító indítványt, ezek a jelentés részévé váltak. Így került be a szövegbe, hogy az országoknak nem teherként, hanem értékként és lehetőségként kell tekinteniük a területükön beszélt összes nyelvre. A fideszes képviselő egy másik módosítójában kiemelte azt is, hogy egy nyelv egy bizonyos területet érintően is lehet veszélyeztetett, amennyiben az adott nyelv a területen történelmileg beszélt nyelvnek számított:  ezért is fontos a népszámlálási adatok nyomon követése e tekintetben - ez a szórványban élő magyarság számára fontos rendelkezés. A néppárti politikus továbbá a média és az új technológiák szerepének hangsúlyozását is kiemelten fontosnak tartotta, hiszen ezek támogatása komoly szerepet játszhat a veszélyeztetett nyelvek fennmaradásában, megőrzésében, illetve a generációk közötti átörökítésben.

Az UNESCO adatai alapján az Európai Unióban több mint 100 veszélyeztetett nyelvet tartanak számon. Az Európai Uniónak és a tagországoknak külön-külön és együtt is kötelességük e nyelvek támogatása, megőrizve ezzel a nyelvi sokszínűségben rejlő értékeket. Amennyiben nem történik változás ezen a területen, további kisebbségi nyelvek és közösségek válhatnak veszélyeztetetté, így elengedhetetlen a közös cselekvés. Gál Kinga a szavazást követően elmondta, hogy az Európai Parlament 2003 óta nem fogadott el regionális, kisebbségi vagy veszélyeztetett nyelveket érintő jelentést. Ezért is fontos a mai, nagy többséggel elfogadott határozat.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések