ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Tizenöt éves műemléképület-megújító program zárul a Vízivárosban

Egy Kapucinus utcai lakóház átadásával zárul az I. kerület vízivárosi műemlék-felújítási programja, a csaknem másfél évtized alatt 18 épület újult meg.
Létrehozva: 2013. szeptember 13., 17:15
nyomtat küld

A Batthyány utca, Iskola utca, Pala utca, Szalag utca, Fő utca, Hunyadi János út és Toldy Ferenc utca önkormányzati tulajdonú műemléképületeire mintegy 2,7 milliárd forintot fordított a kerület, amelyből 1,4 milliárd forintot a fővárosi városrehabilitációs pályázaton nyert.
   
Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken az MTI-nek nagy eredménynek nevezte, hogy be tudták fejezni a Víziváros megújítását és gyakran a magántulajdonú házak is kedvet kaptak hasonló munkálatokhoz. Szavai szerint a program nem egy olyan látványos építkezés, mint a ferencvárosi városrehabilitáció, a műemlékek beékelődtek a városszövetbe, azokat lépésről lépésre haladva tudták megmenteni. A polgármester megjegyezte: nemcsak az a cél, hogy műemléképületeket újítsanak meg és a város hangulatából megőrizzenek valamit, ami egyébként pár évtized múlva nem lenne, hanem az is, hogy ott élőknek és látogatóknak meg tudjanak mutatni a régi korokból megőrzendő dolgokat. Kiemelte: az I. kerületben van talán a legtöbb műemlék, amelyeket a háborúk pusztításai miatt nagy becsben kell tartani.
   
Nagy Gábor Tamás jelezte: amellett, hogy visszacsempészik az emberek tudatába a régmúlt emlékeit, identitást is adnak nekik. A felújított épületeket, városrészleteket, tereket a Szerelmem Víziváros címet viselő tárlaton mutatják be. A Kapucinus utca 9. alatti társasházról szólva kifejtette: az épület jelentős, átfogó, műemléki igényű helyreállításon esett át. A lakóház alapjai már az 1686-os török ostrom előtt ott álltak, később török faragott kövek beépítésével barokk karaktert kapott az épület. A talált értékeket megőrizték és korszerű építészeit funkciót adtak nekik, így egy magas presztízsű lakóház épült a korábban szoba-konyhás, komfort nélküli lakásokból álló, romos épületből - ismertette a részleteket a polgármester.
   
A szombati avatóünnepség után helyi előadóművészek tartanak koncerteket: fellép Török Ádám, Sebő Ferenc, Lovász Irén, az est végén pedig Cseh Tamás-dalok csendülnek fel.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések