ajánlott oldalak

Soltész: Szüléssel kiváltható lenne a diákhitel egy része

A hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét - fogalmazott Soltész Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Létrehozva: 2013. szeptember 17., 08:52
nyomtat küld

A lap keddi számában Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár elmondta, hogy az erre vonatkozó javaslat már elkészült, de bevezetéséről még nincs döntés.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a gyermekvállalási kedv ösztönzésére, a kismamák munkaerő-piaci visszatérését támogató, úgynevezett "gyed extra" rendszerének 3+1 pontja előre láthatólag 30 milliárd forintjába kerülne az államkasszának.

A tervek jóváhagyása esetén már 2014-ben életbe léphetne az a szabály, hogy a gyed mellett is lehessen teljes munkaidőben dolgozni az állami támogatás elvesztése nélkül, illetve a következő gyermek megszületése esetén az anya továbbra is kapná a gyest, illetve a gyed 50 százalékát az idősebb testvér után.

Tájékoztatása szerint a harmadik elem, hogy a három évig kapható juttatásokat adott esetben akár másfél év alatt is fel lehessen venni, csak 2015-től léphet hatályba a bevezetés technikai feltételei miatt.

A "gyed extra" +1 pontja a felsőoktatásban résztvevőket célozza meg úgy, hogy az alapképzésben hallgatóknál szülés esetén a minimálbérből számítanák ki a gyed összegét, a mesterképzésben résztvevőknél pedig a garantált bérminimum adná a juttatás alapját, ami már 114 ezer forintot jelentene - mondta az államtitkár.

A teljes interjú a Magyar Nemzet keddi számában olvasható.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ