ajánlott oldalak

A magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját

A magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját, az OMÉK ünnep a magyar vidék számára - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ünnepélyes megnyitóján.
Létrehozva: 2013. szeptember 18., 11:27 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 18., 14:09
nyomtat küld

Fazekas Sándor kijelentette: "az OMÉK a vidék bemutatkozása a város előtt, a fővárosi közönség előtt, a gazdák számára ünnep, megmutathatjuk mindazt a teljesítményt, amit Magyarország az agráriumban az elmúlt években elért".     Magyarország akkor lehet erős, ha erős vidéki társadalomra támaszkodhat - hangoztatta a miniszter. Reményét fejezte ki, hogy az OMÉK erősíti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszertermelést, amely az elmúlt évben komoly sikereket ért el. Kiemelte: 20 százalékkal nőtt a termelés, nőtt az export, és 30 ezerrel többen találnak megélhetést a mezőgazdaságban. Mindez új korszakot jelent a magyar vidék életében: erősödést, megélhetést, jobb termékeket és minőségi magyar élelmiszert - összegzett a szakminiszter.

Az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a magyar termékeket

Az OMÉK díszvendége Oroszország, amelynek képviseletében Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter kiemelte: a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja évi 7 százalékkal nő.  Köszöntőjében a politikus arról beszélt, hogy az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a magyar termékeket, mert környezetvédelmi szempontból megfelelőek és magas minőséget képviselnek. Elmondta azt is, hogy a kiállításon bemutatkozó oroszországi cégek közül a jakutföldi delegáció szarvashússal és szibériai hallal ismerteti meg a magyar közönséget. Nyikolaj Fjodorov közölte, a napokban írják alá a magyar-orosz felsőoktatási együttműködés kiszélesítéséről szóló megállapodást, a két ország közötti viszony politikai-gazdasági és egyéb területeken is egyre szorosabbra fűződik. Az október 9-i moszkvai Arany ősz kiállításon Magyarország kiemelt helyen kap bemutatkozási lehetőséget - zárta köszöntőjét a miniszter.

Az ország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléjén több mint 500 kiállító összesen többezer négyzetméternyi területen várja az érdeklődőket. Az ötnapos rendezvénysorozat fővédnöke Fazekas Sándor.

Az ünnepélyes megnyitó után a miniszterelnök és a vidékfejlesztési miniszter OMÉK-díjakat adott át.

(MTI - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ