ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Horváth: Van megoldás a lakóotthonok ügyében

Van megoldás a mintegy 150 bélapátfalvai fogyatékkal élő ember lakóotthonokban való elhelyezésére - jelentette ki Horváth László Heves megyei kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézetében vasárnap, sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. szeptember 22., 15:33
nyomtat küld

Közlése szerint miután végigjárta az összes helyszínt, beszélt az érintett települések vezetőivel, a szomszédokkal, a kitagolást ellenzőkkel és a fogyatékosokkal is, úgy látja, véget lehet vetni a teljes körű tájékoztatás hiánya miatt kialakult országos hisztériakampánynak.
    
Horváth László emlékeztetett: az intézet mintegy egymilliárd forintos európai uniós forrást nyert 2013 márciusában az ott lakó mintegy 150 fogyatékos ember családias környezetet biztosító lakóotthonokban való elhelyezésére helyben, illetve a környező településeken, így Szilvásváradon, Nagyvisnyón, Mónosbélen és Bükkszentmártonban. A kiköltöztetés ellen azonban előbb Bélapátfalván, majd augusztus végén Szilvásváradon is tiltakoztak a lakók, Nagyvisnyón pedig aláírásgyűjtés indult.
    
Az országos visszhangot kiváltott szilvásváradi esetről a képviselő elmondta: a szélsőséges indulatokat látva - épp a fogyatékosok érdekében - javasolta, hogy oda ne költöztessenek lakókat. Miután azonban az érintettekkel, a település vezetésével és a szomszédokkal is beszélt, úgy látja, ha kevesebb helyszínen is, de van lehetőség befogadó lakókörnyezet kialakítására Szilvásváradon. Megjegyezte: országszerte 154 helyszínen több mint kétezer fogyatékos ember él már családias körülmények között.
    
A bélapátfalvi intézmény 1986 óta működik, jelenleg mintegy 180 idős és 150 fogyatékos ember él ott, akiket 154 alkalmazott lát el. Horváth László elmondása szerint a program keretében a fogyatékkal élőket tizenöt lakóotthonba költöztetik, a bélapátfalvai intézményt pedig átalakítják. A helyben élő fogyatékosokat segítő átmeneti otthon működik majd itt, és bővülnek a nappali ellátás lehetőségei is. Ez azért is fontos, mert az érintett öt településen 348 fogyatékos él - mutatott rá a politikus. Hozzátette: a pályázat a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítését is lehetővé teszi, így a jelenlegi 63 ember helyett 160-an végezhetnek itt értelmes munkát.
    
Horváth László kijelentette: megállapodtak az összes polgármesterrel, hogy minden település szerepet vállal a program végrehajtásában. Ez azt is jelenti, hogy bár korábban a bélapátfalviak leszavazták, mégis épül lakóotthon a városban.
    
"Nem kérünk abból, hogy politikai ügyet kovácsoljanak ebből az ügyből, nem kérünk a Pető Intézetnél kudarcot vallott LMP-ből, amely most Bélapátfalván próbál újabb botrányt kirobbantani a maga politikai haszonszerzésére" - jelentette ki Horváth László az ellenzéki párt szombaton kiadott közleményére reagálva, amelyben éles hangon bírálták a képviselőt és a szilvásváradi településvezetést.
    
Az MTI kérdésére Horváth László elmondta: a módosított pályázati anyag szerint Szilvásváradon és Bélapátfalván két-két, Mónosbélen  és Nagyvisnyón négy-négy, Bükkszentmártonban pedig három lakóotthon létesül. A közeljövőben várható a támogatói szerződés aláírása, a költözésre pedig 2015 tavaszán kerülhet sor.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések