ajánlott oldalak

Mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében

Augusztusban 8009 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 1,2 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja szerdán az MTI-vel.
Létrehozva: 2013. szeptember 26., 08:23
nyomtat küld

A nyár utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 6,6 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. A mutató Szombathely térségében volt a legalacsonyabb, mintegy 5,4 százalék, míg Vasvár körzetében a munkanélküliségi ráta elérte a 12 százalékot.

Az álláskeresők 34 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett, háromtizedük járt korábban szakmunkásképzőbe, 29 százalékuk pedig a középiskolát végezte el. Az álláskereső diplomások aránya volt a legalacsonyabb, mintegy 7 százalék.

Az álláskeresők négytizede volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra, 1966-an pedig foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban részesültek.

Az álláskeresők közül több mint 2 ezren huzamosabb ideje (legalább 1 éve) nem tudtak munkába állni. A munkahelykeresés elhúzódása a nők körében jellemzőbb, mint a férfiaknál; augusztusban a nők 26,8 százaléka, míg a férfiak 23,2 százaléka volt tartós munkanélküli. A legkedvezőtlenebbek az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők elhelyezkedési esélyei, több mint 30 százalékuk tartós munkanélküli. Az álláskeresők közül a legveszélyeztetettebbek az 50 év felettiek, négytizedük már legalább 1 éve nem dolgozott.

A nyár utolsó hónapjában a regisztrált álláskeresők 14,4 százaléka volt pályakezdő; közel 1160 fiatal (3,1 százalékkal több, mint júliusban) keresett munkát a kirendeltségek segítségével. Január óta minden hónapban legalább 20-30 százalékkal magasabb volt a pályakezdő álláskeresők száma, mint egy évvel korábban.

A foglalkoztatók augusztusban 1654 (80 százaléka nem támogatott) új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, 7,7 százalékkal többet, mit az előző hónapban. Az elsődleges munkaerő-piacon 20 százalékkal több üres álláshely volt a megyében, mint júliusban. A nem támogatott munkalehetőségek több mint négytizedét a munkaerő-kölcsönző cégek, közel egyharmadát pedig a hívásfogadó központ kínálta.

A közfoglalkoztatás keretében mintegy 210 dolgozóra jeleztek igényt a kirendeltségeken. A támogatott álláshelyek száma ugyanakkor 23 százalékkal csökkent a júliusihoz képest, amely részben azzal magyarázható, hogy a diákok számára meghirdetett nyári munkaerő-piaci program keretében az előző havinál kevesebb munkalehetőséget kínáltak az önkormányzatok, illetve a fenntartásukban lévő intézmények.

A program keretében júliusban 233, augusztusban 87 nappali tagozatos tanuló számára nyílt lehetőség a munkavállalásra. Az Első munkahely garancia program keretében 26 pályakezdő számára kínáltak üres állást a munkáltatók.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ