ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Aba-Novák Vilmos festményei józsefvárosi kiállításon

A modern magyar festészet egyik nagy alakja, Aba-Novák Vilmos illusztrációit, olaj- és temperafestményeit, egyházi munkáinak terveit és rézkarcait mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílik a Józsefvárosi Galériában Budapesten. Az eseményen készült képeket itt tekintheti meg.
Létrehozva: 2013. szeptember 27., 16:00 | Utoljára frissítve: 2013. szeptember 27., 16:09
nyomtat küld

Egy merész újító című tárlat Aba-Novák Vilmos (1894-1941) mintegy 35 alkotását vonultatja fel a nemrég felújított Józsefvárosi Galériában. A kiállítást L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Vas Imre országgyűlési képviselő és Kocsis Máté józsefvárosi polgármester nyitja meg. 
   
A tárlaton láthatók lesznek a festőművész munkásságának kezdeti időszakából való grafikák és rézkarcok, emellett bemutatják olajfestményeit és temperával készült képeit, valamint köztéri munkáinak terveit - mondta Kováts Kristóf művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek.
   
Aba-Novák egyházi jellegű munkáiból látható lesz a józsefvárosi Rezső téri templom mennyezeti kupolájának freskóterve, valamint például az 1937-es párizsi világkiállításon nagydíjat nyert, A magyar-francia kapcsolatok ezer éve című, 2x7 méteres, 14 falemezből álló pannó tervei is.
   
A kurátor emlékeztetett: a művész a római ösztöndíja után, 1930-tól újította meg festészetét, ekkor tért át a temperára, képein pedig nem a klasszikus témákat, hanem cirkuszokat, vásárokat, embertömegek mozgását, valamint a vidéki életet festette meg harsány coloritokkal, rikító sárgákkal és a sötétből előbukkanó vörös színekkel - hangsúlyozta a kurátor.
   
Aba-Novák Vilmos a magyar templomfestészetben is a megszokottól eltérőt hozott létre. Újításai a többi között a jászszentandrási és a budapesti Városmajori templom freskóin figyelhetők meg. Az utóbbi alkotás a magyar egyházi vezetés és a templomba járó hívek között olyan nagy ellenérzést váltott ki, hogy tiltakozásuk a római pápáig is eljutott. "Ő is azt a művészpályát járta be, mint a legtöbb magyar művész általában: itthon még nem ismerték el, a világban viszont már igen" - fogalmazott a kurátor. Az október 16-ig látható tárlat zárónapján Gulyás János rendező Aba-Novák kálvária – Supka Manna harcai című dokumentumfilmjét láthatják az érdeklődők.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések