ajánlott oldalak

Új víztisztító vegyianyag-gyárat avattak Kazincbarcikán

Az Új Széchenyi Terv részeként, uniós források segítségével új víztisztító vegyianyag-gyár épült fel Kazincbarcikán; a Donau-Chemie AG magyarországi leányvállalata, a Donauchem Kft. szerdán megnyitotta a Wanhua-BorsodChem iparterületén felépült vas-klorid és polialumínium-klorid gyárát.
Létrehozva: 2013. október 2., 17:45
nyomtat küld

A gyár a Wanhua-BorsodChem izocianát-előállítása során keletkező sósavat használja fel környezetbarát módon víztisztító vegyi anyag, évi 75 ezer tonna vasklorid és 30 ezer tonna polialumínium-klorid gyártására. Ezzel Kelet-Magyarország a víztisztító vegyi anyagok fontos forrásává válik.

Az ünnepélyes gyáravatón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta: az ország gazdasági növekedésében és a foglalkoztatottságban az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értek el. "Meg kell becsülnünk a Magyarországon új munkahelyet teremtő vállalkozásokat, különösen akkor, ha azok az ország rosszabb körülményekkel és kisebb foglalkoztatottsággal küzdő régióiban hajtják végre fejlesztéseiket" - mondta.

A Donauchem Kft. több mint kétmilliárd forintos beruházása 20-25 új munkahelyet hoz létre Kazincbarcikán. A Donau-Chemie AG 11 országban, több mint 900 munkavállalót foglalkoztat, magyarországi leányvállalata 1994. óta működik Magyarországon.

Franz Geiger, a Donau-Chemie AG vezérigazgatója hangsúlyozta: a beruházás segítségével Kazincbarcikán a magyar gyártású termékek fejlesztésébe invesztáltak, magyar terméket hoznak létre, magyar munkaerővel.

Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz) azt mondta, a projekt jól illeszkedik a megye fejlesztési tervei közé, továbberősíti legfontosabb, regionális értékű ipari kapacitásaikat. Rámutatott: a megyében létrejöhet a borsodi ipari tengely, amely földrajzilag és iparágilag is behatárolható. Ózd, Kazincbarcika, Miskolc, Tiszaújváros, azaz a vegy-, a gépipar, a szén- és acélipar lehetőséget teremthet az ipari hagyományokban gazdag borsod-abaúj-zempléni térség fejlődésének, amely Magyarország számára is példaértékű lehet.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ