ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás ellen tiltakoztak Szolnokon

A romániai Verespatakra tervezett, cianidos technológiával termelő aranybánya-beruházás ellen tiltakoztak szerdán Szolnokon.
Létrehozva: 2013. október 3., 08:09
nyomtat küld

Az önkormányzat által a város főterére szervezett békés demonstráción felidézték a romániai Nagybányán 13 évvel ezelőtt bekövetkezett környezeti katasztrófát, amely a Tiszán példa nélküli pusztítást okozott, az alföldi megyeszékhely szakembereit is védekezésre késztette, hogy megóvják a település ivóvízbázisát.
    
Szalay Ferenc fideszes polgármester, aki tizenhárom éve szintén a város vezetőjeként irányította a védekezési munkálatokat, a több mint száz demonstráló előtt azt mondta: az erdélyi Verespatakon olyan aranybánya megnyitására kaphatnak engedélyt külföldi befektetők, mint amilyen 2000-ben a tiszai cianidos szennyeződést okozta.
    
Visszaemlékezésében a vízügyi szakemberek nagyfokú hozzáértésének tulajdonította, hogy Szolnokot megóvták a környezeti csapás egyik legkellemetlenebb következményétől, ivóvize elszennyeződésétől.
    
A nagybányai Aurul vállalat bányája ülepítő gátjának átszakadásakor annak idején kereken 100 ezer köbméter cianid és nehézfém tartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, onnan a Tiszába. A folyó magyarországi szakaszán 1241 tonna hal pusztult el, és 15 ezer, a Tiszából közvetlenül vagy közvetetten élő ember vált egy időre munkanélkülivé - érzékeltette az országot ért károkat a politikus. Szólt arról is, hogy a magyar államnak 29,4 milliárd forint kártérítést járt volna, de ezt a kárigényt nem sikerült érvényesíteni.
    
Szalay Ferenc a tervezett verespataki bányanyitásról azt mondta: nem kevés munkahely múlik ezen, s a foglalkoztatás Romániában is probléma, de nem lehet a világot tönkretenni csak azért, "mert valakik 300 ezer tonna aranyat ki akarnak nyerni abból a térségből".
    
Ludescher István, Szolnok testvérvárosának, Nagybányának az alpolgármestere beszéde elején önkormányzata nevében megkövette mindazokat a magyar embereket, akiket érintett a 13 éve történt ciánkatasztrófa. Elmondta, hogy a nagybányai bánya működése ellen a katasztrófa bekövetkezte óta küzdenek, miután egy helyi népszavazáson a megjelentek 97 százaléka egyetértett annak bezárásával. Ennek szellemében az elmúlt években a nagybányai önkormányzat rendeletet hozott arról, hogy az érintett ipari zónában tilos az építkezés és a termelő tevékenység. A jelenleg moldvai, kazah, orosz és kínai kézben lévő bányavállalat azonban változatlanul arra készül, hogy egy 8,5 millió köbméteres zagytározó anyagát feldolgozza.
    
Közölte: "ez egy tőkeerős részvénytársaság, amelynek sok pénze van, hogy az igazságszolgáltatást befolyásolja", ezáltal megsemmisíthetők az önkormányzati rendeletek. A nagybányai alpolgármester hozzátette, ebben van nagy szükségük a külföld, így a szolnokiak támogatására, hogy a tiltakozások eljussanak azok fülébe is, akik majd döntenek a peres eljárásokról.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések