ajánlott oldalak

Orbán: A magyar recept más, mint a többieké

Idén egy, jövőre két százalék körüli gazdasági növekedéssel számol Orbán Viktor miniszterelnök a másokétól eltérő "magyar recept" alkalmazásával.
Létrehozva: 2013. október 11., 13:36 | Utoljára frissítve: 2013. október 11., 18:05
nyomtat küld

A kormányfő a Kereszténydemokrata Internacionálé - amelynek egyik alelnöke - pénteki budapesti ülésének szünetében kifejtette: Európában ma mindenhol az a probléma fogalmazódik meg, amely szerint be kellene indítani a növekedést, ám önmagában az üzleti élet erre nem képes, ezért szükség lenne a kormányzatok növekedésbarát politikájára, ugyanakkor a magas adósságok miatt nincs pénzügyi forrás a központi büdzsékben bővülést generálni.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a Kereszténydemokrata Internacionálé konferenciáján

Erre a dilemmára az eurózóna országainak szorosabb gazdaságpolitikai koordinációval, az euróövezeten kívüli tagállamoknak - így Magyarországnak is - pedig egy egyre inkább "a saját útjukat járni képes, rugalmas" gazdaságpolitikával kell válaszolniuk.

A magyar recept más, mint a többieké - mondta Orbán Viktor, aki a magyar erőforrások között említette az új tehermegosztást, a devizahitel-terhek csökkentését, a monopóliumok korlátozását, az oktatási rendszer átalakítását, a segélyalapú helyett egy munkaalapú gazdaság kiépítését, a keleti kereskedelem fellendítését és az egyoldalú energiafüggőség felszámolását.

Ha Magyarország ezeket a "rejtett tartalékokat" jól használja ki, akkor egy forráshiányos költségvetés mellett is képes lehet gazdasági növekedés elérésére - közölte a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy idén - "a jó remények szerint" - egy százalék körüli lehet a gazdasági növekedés, jövőre pedig ennek a duplája, és "a jövőben is további növekedési tendenciák vannak a láthatáron".

Szavai szerint Magyarország egy olyan kísérletet hajt végre, amellyel a modern kor nagyon nehéz kihívásaira a hagyományos, keresztény értékrend alapján próbált választ találni. "Erről természetesen nagy viták vannak Magyarországon is - itt jól álljuk a sarat -, és persze a keresztényellenes európai erők állandó kereszttüzében is állunk e miatt a kísérletünk miatt" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - budapesti ülésén szó volt például az arab országokban zajló változásokról, a terrorizmusról, az október 3-i lampedusai hajószerencsétlenséggel összefüggésben pedig - amelyben több mint 300 afrikai menekült veszítette életét - az illegális bevándorlásról és az embercsempészetről - ismertette.

Pier Ferdinando Casini, a CDI elnöke a tájékoztatón azt mondta, az internacionálé budapesti ülése a bizalom jelének kifejezése Magyarországnak, ahol "a kormány jó munkába kezdett".

Európa helyzetéről szólva felhívta a figyelmet a recesszióból fakadó munkahelymegszűnésekre és életszínvonal-csökkenésre, különösen siralmasnak nevezve a fiatalok munkanélküliségi adatait. "Azt szeretnénk, hogy Európa más nyelvet beszéljen: ne csak szigorról beszéljen, hanem fejlődésről és növekedésről is" - hangsúlyozta az olasz politikus.

A magyar fővárosban tartott tanácskozás témáiról szólva kifejtette: jóváhagytak egy határozatot a lampedusai hajószerencsétlenséggel kapcsolatban, továbbá nemzetközi vizsgálatot sürgettek a kubai ellenzék kiemelkedő alakja, Oswaldo Payá tavalyi halálos balesete ügyében. (Kubai emigráns körökben az terjedt el, hogy az autóbalesetet szándékosan okozták a hatóságok.) Megvitatták emellett Irán és Szíria helyzetét, valamint az arab tavasz eseményeit, amelyek esetében "a reményeket az aggodalom váltotta fel" - mondta.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti. A Fideszt 2001-ben vették fel tagjai közé, Orbán Viktor azóta a szervezet alelnöke.

Magyarország egy nagyszerű barátot és jóakarót veszített el

A csütörtökre virradóra elhunyt Wilfried Martens volt belga miniszterelnökre, az Európai Néppárt (EPP) elnökére emlékeztek a Budapesten ülésező Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) pénteki tanácskozásán.

Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI egyik alelnöke a megbeszélés szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a kereszténydemokraták közössége elveszítette az egyik leginkább elhivatott szószólóját, Belgium, Európa és az egész világ pedig elveszített egy rendkívüli államférfit.

Magyarország emellett egy nagyszerű barátot és jóakarót is elveszített - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország mindig is megbecsülte azokat, akik nehéz időkben is "kiálltak mellettünk, és Wilfried Martens ilyen ember volt".

"Ezt a barátságot mi, magyarok mindig is éreztük az elnök úrtól"

Orbán Viktor felidézte, hogy Martens első nyilvános politikai beszédét 1956-ban mondta Belgiumban, egy olyan nagy ifjúsági rendezvényen, amelyet Magyarország szovjet katonai megszállásának akciója elleni tiltakozásul, a magyarok melletti kiállásért szerveztek. "Ezt a barátságot mi, magyarok mindig is éreztük az elnök úrtól" - mondta a miniszterelnök. Wilfried Martens 2000-től két évig töltötte be a Kereszténydemokrata Internacionálé elnöki posztját.

Wilfried Martens, a 77 éves korában lokereni családi házában elhunyt flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását. Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, augusztus végén keringési problémákkal vitték kórházba.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ