ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Doncsev: A közösséget a kultúrája határozza meg

 A magyar képzőművészet egyik legrangosabb bemutatójává nemesedett az utóbbi hat évtizedben a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Korunkban a közönség vásárlóereje némileg megcsappant, ezért van jelentősége a helyi mecenatúrának. Doncsev András államtitkár és P. Szabó Ernő képzőművészeti szakíró a helyi művészeti értékek megtartó erejét látja különösen fontosnak.
Létrehozva: 2013. október 13., 14:55
nyomtat küld

Politikai nyomás alatt is lehet maradandó művészeti kezdeményezéssel élni. Ennek egyik jelképesen is színes példája a Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelyet nehéz időben, 1954 októberében rendeztek meg először az alföldi városban. Az idén a hatvanadik tárlatot nyitották meg Hódmezővásárhelyen, ekkor jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy jövőre a korábbinál jelentősen több pénz jut a hazai művelődés fölpezsdítésére.

 Doncsev András, az Emberi Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: ami Hódmezővásárhelyen történik, az a kultúra alapú városfejlesztés jó példája, s látható, hogy hosszú távon megéri, hogy egy város kiállító- és koncerttermeibe, kulturális eseményeibe fektessen pénzt. Minden közösségnek szüksége van útra, kórházakra, bevásárló központokra, de ezen túl egy közösséget hosszú távon a kultúrája tart össze, határozza meg és emeli fel.

Doncsev András idézte a miniszterelnök kiállítás-megnyitón elhangzott szavait, hogy éppen a válságos időkben kell sokat költeni a kultúrára. Hozzátette: 2014-ben 17 milliárdot fordít a kormány különböző csatornákon és forrásokon keresztül kulturális célú támogatásokra. Ennek egy része az Emberi Erőforrás Minisztériumához tartozik – a Magyar Állami Operaház, a nemrég megnyílt Budapest Music Center, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Fesztiválzenekar, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Őszi Fesztivál támogatása. Nemrégiben hangzott el a bejelentés, hogy mekkora összeg jut a megyei múzeumokra. Mindezekre érdemes költeni, hosszú távon ez a minőségi turizmus alapja, tette hozzá az államtitkár.

P. Szabó Ernő művészettörténész, a Magyar Nemzet szakújságírója hangsúlyozta: Magyarországon hiányzik a fizetőképes kereslet a képzőművészeti alkotásokra, ezért is van jelentősége a helyi mecenatúrának, amelynek egyik jó példája a hódmezővásárhelyi önkormányzat, amely az alkotók díjait biztosítja. Hozzátette: az Őszi Tárlat egyre inkább közösségi ügyként jelenik meg, s jó lenne, ha máshol is követnék ezt a példát.

(hirado.hu-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések