ajánlott oldalak

Visegrádi siker az EU környezetvédelmi tanácsának ülésén

A klímapolitikáért felelős államtitkár vezette magyar küldöttség sikeresen érvényesítette a visegrádi országok (V4) érdekeit az Európai Unió környezetvédelmi tanácsának luxembourgi ülésén, az elfogadott következtetések szövegében maradéktalanul megjelenik a V4-ek álláspontja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.
Létrehozva: 2013. október 15., 11:52 | Utoljára frissítve: 2013. október 15., 12:27
nyomtat küld

A találkozó fő napirendi pontja a tanácsi következtetések elfogadása volt, amely az EU álláspontját és mandátumát rögzíti az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) novemberi varsói konferenciájának témáiban.

Az NFM közleménye idézi Horváth Attila Imre klímapolitikáért felelős államtitkárt, aki a tanácskozáson kifejtette: Magyarország és a visegrádi országok csak egy olyan 2015-ös egyezmény koncepcióját fogadják el, amely az összes aláíró számára kötelező kibocsátás-csökkentési célokat fogalmaz meg. Európa egyoldalúan és globális megállapodás nélkül nem kockáztathatja saját iparát, gazdasági növekedését és munkahelyeit egy magasabb cél önkéntes vállalásával. A varsói találkozó fő célja stabil keretegyezmény létrehozása 2015-ig, amelyen belül kötelező és számszerűsíthető célok vállalhatóak, akár 2020-ig is - mondta.

A közleményben kiemelték, hogy az elfogadott következtetések szövegében a sikeres érdekérvényesítésnek köszönhetően maradéktalanul megjelenik a visegrádi országok álláspontja, így a dokumentum minden részes fél számára időt biztosít a vállalt kibocsátás-csökkentési célok átgondolt ütemezésére. Az új szöveg megerősíti Európa ambiciózus szerepét a globális klímavédelmi tárgyalásokon, de hitelesebbé és kiszámíthatóbbá is teszi a mandátumot a bizottság és a tagállamok számára. A tárca közleménye szerint az új mandátummal elkerülhető a koppenhágai kudarc, az egymást követő lengyel-perui-francia ENSZ-elnökségek ismételt megerősítést és felhatalmazást kapnak az egyezmény részleteinek kidolgozására.

A tagállamok delegáltjai a tanács ülésén tájékoztatást kaptak a légiközlekedés EU emisszió-kereskedelmi rendszerébe való bevonásával kapcsolatos, és a fluorozott szénhidrogén-kibocsátás világszintű csökkentését célzó nemzetközi tárgyalások állásáról, továbbá megismerhették a nemzetközi tengeri szállításból származó üvegházhatású gázkibocsátás ellenőrzését meghatározó új jogszabálytervezetet, és az ipari gázok kibocsátási egységeinek felhasználására vonatkozó dán javaslat részleteit is - olvasható az NFM közleményében.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ