ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

L. Simon: Sikeres a Gárdonyi-emlékév

Sikeresnek értékelte a Gárdonyi-emlékévet L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke az országos Gárdonyi-emléknapon, egyben az egri vár napján csütörtökön Egerben.
Létrehozva: 2013. október 17., 14:30
nyomtat küld

Mint mondta, nagy siker, hogy az emlékév igen sok programot generált a szülőhely, a lakóhely és a főváros összefogásával. Beszélt arról is, hogy az emlékévre megjelentetett 24 kötetes Gárdonyi-sorozatból a Nemzeti Kulturális Alap 800 példányt felvásárolt, így azokat eljuttathatja az iskolákba.
   
Habis László, Eger polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az emlékév jelentős eredményeket mutathat fel, ezt bizonyítják a kulturális fesztiválok, vetélkedők sora, a kiadványok, a megújult Gárdonyi-ház.
   
Véleménye szerint abban, hogy az Országgyűlés október 17-ét Gárdonyi Géza-emléknappá nyilvánította, benne van az a szándék is, hogy legyünk büszkék a magyar történelem fényes eseményeire és szerettessük meg mindezt a fiatalokkal. Emellett az is cél, hogy Gárdonyi Géza életművén keresztül a magyar fiatalok ápolják a hagyományokat, megszeressék a magyar irodalmat.
  
Ternyák Csaba egri érsek kiemelte: a vár napja és a Gárdonyi-emléknap arra emlékeztetnek bennünket, hogy voltak olyan hősök ebben a városban, akik a legnagyobb áldozattól sem riadtak vissza, akik készen álltak arra, hogy szükség esetén akár életüket is feláldozzák a nemzetért, a városért, családjukért. Az egri hősök ilyenek voltak - tette hozzá. "Hősiességük méltóvá teszi őket arra, hogy évszázadok múltán is emlékezzünk rájuk" - fogalmazott az egri érsek.
   
Az ünnepséget követően a Gárdonyi-ház udvarán az emlékévhez kapcsolódó tárgyakat rejtő időkapszulát ástak el a résztvevők, amelyet 2063 augusztus 3-án, Gárdonyi Géza születésének 200. évfordulóján nyitnak fel.
   
A Gárdonyi-emléknapon számos program, egyebek mellett haditorna- és solymász-bemutató kézműves foglalkozás, a Nagy rajzolás világkampánya várja a látogatókat. Az emléknapot komolyzenei koncert zárja este hat órakor a Líceumban.
   
Az Országgyűlés Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója tiszteletére 2013-at Gárdonyi-emlékévvé nyilvánította. Október 17. pedig az Országgyűlés döntése értelmében Gárdonyi Géza-emléknap, ugyanakkor - 2002 óta - egyúttal az egri vár napja is. 1552-ben 38 napnyi ostrom után ezen a napon távoztak a török seregek Eger vára alól.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések