ajánlott oldalak

Nagyobb védelmet nyújtana a kormány a vetőmagtermesztőknek

A jelenleginél nagyobb védelmet nyújtana a vetőmagtermesztőknek a kormány a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosításával, a javaslatot a kabinet elfogadta, az hamarosan a parlament elé kerülhet.
Létrehozva: 2013. október 18., 14:41
nyomtat küld

A módosítással összefüggésben a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) a kormany.hu-n közzétett tájékoztatása emlékeztet: a magyar vetőmag stratégiai termék, ezért a termőterület és a termelési kapacitások bővítése nemzetgazdasági és kiemelt élelmezésbiztonsági érdek. Magyarország ökológiai adottságai, vetőmag termelési és feldolgozási tradíciója és tapasztalatai, valamint a logisztikai előnyök a hazai mezőgazdaság egyik legsikeresebb ágazatává tették a vetőmag előállítást.

Ezért a kormány a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosításának kezdeményezése révén a jelenleginél nagyobb védelmet kíván nyújtani a vetőmagtermesztőknek.

A tervezet lényeges új rendelkezése a géntechnológiával módosított szervezetet tartalmazó, szennyezett vetőmag fogalmának meghatározása, melynek révén erősödik a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvény Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról szóló célkitűzése.

A törvénymódosítás kiterjed még a géntechnológiával módosított szervezettel (GMO) szennyezett szaporítóanyag felhasználása miatt károsult termelők kárenyhítésének törvényi szintű feltételeinek rögzítésére, valamint tartalmazza a tájfajtákra, a zöldség és gyümölcsfajták forgalmazására vonatkozó uniós irányelvek átültetéséhez szükséges módosításokat is.

Emellett a törvénymódosítás rendezi a vetőmag előállítók és a többi földhasználó közötti viták rendezésének módját is. Továbbá a termelés biztonsága miatt szerződés köthető a vetőmag-előállító és a termelési hely körüli többi területet használó gazdálkodó között. Ennek tartalmaznia kell a termelő gazdasági tevékenységének korlátozásával kapcsolatos kötelezettségeket, valamint az ebből eredő eredménykiesés arányos ellentételezésének módját és mértékét - tájékoztat a tárca.

(MTI - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ