ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Újragondolandó a területfejlesztés forráselosztása

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) azt javasolja, hogy a 2020-ig tartó időszakban a terület- és településfejlesztésre fordítható mintegy 1000 milliárd forint elosztását a kormányzat gondolja újra, mert a nagyvárosok - ellátott feladataikhoz mérten - kevés forrást kapnának.
Létrehozva: 2013. október 19., 14:10 | Utoljára frissítve: 2013. október 19., 15:21
nyomtat küld

 Az MJVSZ kétnapos székesfehérvári közgyűlése utáni szombati sajtótájékoztatón Kósa Lajos szövetségi elnök, Debrecen fideszes polgármestere elmondta, hogy az előirányzatban szereplő keretösszegből csupán 220 milliárd forint jutna a megyei jogú városoknak, miközben megyei területfejlesztésre 450 milliárd, a kistelepülések fejlesztésére 298 milliárd forintot lehetne fordítani. Hangsúlyozta, hogy a megyei jogú városok a vidék gazdasági központjai, és a feladatellátásban is komoly szerepük van, a szövetség ezért az összegek újragondolását javasolja.
   
Kósa Lajos jelezte, hogy maximálisan egyetértenek a kormány elképzeléseivel, miszerint a 2020-ig tartó időszakban a fejlesztési pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. Szerinte a gazdaságfejlesztési elképzeléseket urbanizációs és egyéb infrastrukturális fejlesztések nélkül nem lehet végrehajtani, ehhez azonban források kellenek.
   
Kérdésre válaszolva Cser-Palkovics András alelnök, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmondta: megvizsgálták a rezsicsökkentés önkormányzati tulajdonú szolgáltató cégekre gyakorolt hatásait is. A szövetség támogatást kért az önkormányzati cégeknek Fónagy Jánostól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárától a rezsicsökkentés végrehajtásához.
   
A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint az MJVSZ közgyűlésén részt vevők kezdeményezték az államháztartásért felelős miniszternél, hogy november végéig dolgozzon ki törvényjavaslatot az 5000 lakosúnál nagyobb települések adósságállományának teljes átvállalására.
   
A szervezet korábbi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kétnapos tanácskozás első napirendi pontjaként Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a városvezetőket az önkormányzati adósságkonszolidációról, majd a 2014. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat települési önkormányzatokat érintő fejezetét ismertette.
   
Fónagy János a közszolgáltatóknak a rezsicsökkentés utáni működéséről, Greinstetter Balázs, az NGM gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára pedig a nagyvárosok fejlődését segítő fejlesztési feladatokról tartott előadást.
   
A megyei jogú városokban 2020-ig tervezett korszerű és energiahatékony infrastrukturális fejlesztéseket ismertette Joerg Bauer, a GE Hungary Kft. magyarországi elnöke és Ascsillán Endre, a GE kelet-közép-európai kormányzati kapcsolatok igazgatója. Molnár Ferenc, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletfejlesztési igazgatója a 2014-2020-as uniós források elosztásával kapcsolatban a megyei jogú városok lehetőségeiről beszélt.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések