ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

"1956-ban mi, magyarok valóban történelmet csináltunk"

A Fidesz frakcióvezetője szerint 1956 magyar forradalmárai leleplezték a világ előtt a kommunizmus valódi természetét, az 1956-os forradalom és szabadságharc a kommunisták Sztálingrádja.
Létrehozva: 2013. október 24., 08:37
nyomtat küld

Rogán Antal szerdán Veszprémben, az ’56-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott megemlékezésen hozzáfűzte: 1956 őszén befejeződött a kommunisták felemelkedése és megkezdődött a kommunizmus hosszúra nyúló bukása.
   
S azt akkor, 1956-ban mi, magyarok értük el – mondta a kormánypárt frakcióvezetője a veszprémi Brusznyai-emlékműnél megrendezett ünnepségen, több száz ünneplő előtt.
    
"1956-ban mi, magyarok valóban történelmet csináltunk; már az is nagy tett lett volna, példátlan hősiesség a szovjet hatalom igájában, irdatlan hadseregének árnyékában, ha egyszerűen nemet mondtunk volna, nemet mondtak volna az akkor élő magyarok egy hazug rendszerre, amely utópisztikus eszméket hirdetett, s közben embertelen kizsákmányolást valósított meg" – fogalmazott Rogán Antal.
   
Hozzátette: a kommunizmus gyilkos pusztítása világszerte csak a világháborús veszteségek és a holokauszt együttes mértékével jellemezhető.
   
A forradalmárokról azt mondta: ezzel a rezsimmel szemben csupán a nemet kimondani is dicsőség lett volna, de a fiatalok (köztük Veszprém fiataljai) nemcsak a tagadást tették magukévá, hanem programot alkottak, pontokba szedték követeléseiket, elképzelésüket, a saját jövőjüket megalapozó, felelős jövőképet alkottak; eltávolították a hazájukat nyomorba döntő vezetőket, de akkor sem engedték eluralkodni a káoszt, őrködtek a forradalom tisztaságán. Nem hatalmat akartak, hanem dolgozni, alkotni – foglalta össze Rogán Antal.
   
A politikus megemlékezett az 1956-os veszprémi hős, Brusznyai Árpád tanárról is, akit a forradalom  után koncepciós perbe fogtak, végül  életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Az általa enyhének tartott ítélettel elégedetlen Pap János, az MSZMP helyi vezetője azonban személyesen közbelépett, ennek nyomán Brusznyait a Legfelsőbb Bíróság Tanácsa kötél általi halálra ítélte.     Pap János levelét, amelyben szigorúbb büntetést kért Brusznyaira, az ünnepi műsor keretében felolvasták.
   
Brusznyairól Rogán Antal azt mondta: nem volt miért kegyelmet kérnie, mert nem volt bűne; Magyarországért és Veszprémért, a tanítványaiért dolgozott, értük, értünk vállalta a történelmi feladatot.
   
Rogán Antal azzal zárta beszédét, ma is vannak nagy célok, amelyekért közösen kell küzdenünk: a múlt hibái ellen, a válság ellen, az ország gazdasági függetlenségéért, azért, hogy mások ne nyerészkedhessenek rajtunk igazságtalanul, hogy ne akarjanak mások messziről beleszólni a dolgainkba, a mi életünkről ne hozzanak döntést más nemzetek fiai, más országok fővárosaiban.
   
A Veszprémi Petőfi Színház műsora után az emlékműnél koszorúkat helyeztek el, majd a színházban Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp adott ünnepi hangversenyt Liszt Ferenc műveiből.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések