ajánlott oldalak

"1956-ban mi, magyarok valóban történelmet csináltunk"

A Fidesz frakcióvezetője szerint 1956 magyar forradalmárai leleplezték a világ előtt a kommunizmus valódi természetét, az 1956-os forradalom és szabadságharc a kommunisták Sztálingrádja.
Létrehozva: 2013. október 24., 08:37
nyomtat küld

Rogán Antal szerdán Veszprémben, az ’56-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott megemlékezésen hozzáfűzte: 1956 őszén befejeződött a kommunisták felemelkedése és megkezdődött a kommunizmus hosszúra nyúló bukása.

S azt akkor, 1956-ban mi, magyarok értük el – mondta a kormánypárt frakcióvezetője a veszprémi Brusznyai-emlékműnél megrendezett ünnepségen, több száz ünneplő előtt.

"1956-ban mi, magyarok valóban történelmet csináltunk; már az is nagy tett lett volna, példátlan hősiesség a szovjet hatalom igájában, irdatlan hadseregének árnyékában, ha egyszerűen nemet mondtunk volna, nemet mondtak volna az akkor élő magyarok egy hazug rendszerre, amely utópisztikus eszméket hirdetett, s közben embertelen kizsákmányolást valósított meg" – fogalmazott Rogán Antal.

Hozzátette: a kommunizmus gyilkos pusztítása világszerte csak a világháborús veszteségek és a holokauszt együttes mértékével jellemezhető.

A forradalmárokról azt mondta: ezzel a rezsimmel szemben csupán a nemet kimondani is dicsőség lett volna, de a fiatalok (köztük Veszprém fiataljai) nemcsak a tagadást tették magukévá, hanem programot alkottak, pontokba szedték követeléseiket, elképzelésüket, a saját jövőjüket megalapozó, felelős jövőképet alkottak; eltávolították a hazájukat nyomorba döntő vezetőket, de akkor sem engedték eluralkodni a káoszt, őrködtek a forradalom tisztaságán. Nem hatalmat akartak, hanem dolgozni, alkotni – foglalta össze Rogán Antal.

A politikus megemlékezett az 1956-os veszprémi hős, Brusznyai Árpád tanárról is, akit a forradalom  után koncepciós perbe fogtak, végül  életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Az általa enyhének tartott ítélettel elégedetlen Pap János, az MSZMP helyi vezetője azonban személyesen közbelépett, ennek nyomán Brusznyait a Legfelsőbb Bíróság Tanácsa kötél általi halálra ítélte.     Pap János levelét, amelyben szigorúbb büntetést kért Brusznyaira, az ünnepi műsor keretében felolvasták.

Brusznyairól Rogán Antal azt mondta: nem volt miért kegyelmet kérnie, mert nem volt bűne; Magyarországért és Veszprémért, a tanítványaiért dolgozott, értük, értünk vállalta a történelmi feladatot.

Rogán Antal azzal zárta beszédét, ma is vannak nagy célok, amelyekért közösen kell küzdenünk: a múlt hibái ellen, a válság ellen, az ország gazdasági függetlenségéért, azért, hogy mások ne nyerészkedhessenek rajtunk igazságtalanul, hogy ne akarjanak mások messziről beleszólni a dolgainkba, a mi életünkről ne hozzanak döntést más nemzetek fiai, más országok fővárosaiban.

A Veszprémi Petőfi Színház műsora után az emlékműnél koszorúkat helyeztek el, majd a színházban Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp adott ünnepi hangversenyt Liszt Ferenc műveiből.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ