ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Martonyi: Magyarország helye az Európai Unióban van

Egyértelmű, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Ez számunkra is nagyon sok előnnyel jár, és részt is veszünk például a romaintegráció stratégiájában, a bővítési folyamatban vagy sok más dologban - hangsúlyozta Martonyi János a France Inter közszolgálati rádióban pénteken, arra a riporteri felvetésre, hogy a kormánypártban "ellenségként" jelölik meg Brüsszelt.
Létrehozva: 2013. október 26., 10:33
nyomtat küld

"Az Európai Unió egyáltalán nem ellenség, talán csak egyeseknek, illetve egyes kérdésekben ellenfél, de a felmérések is azt mutatják, hogy a Európai Unió támogatottsága nagyon jelentős a közvélemény körében" - mondta Martonyi, hozzátéve, "Magyarországon senki nem tagadja, kivéve egy kis szélsőjobboldali párt, hogy Magyarország helye az Európai Unóban van".
   
A francia közszolgálati rádiónak a budapesti Francia Intézetből élőben jelentkező Tous des Européens című kétórás aktuálpolitikai és kulturális kérdésekkel foglalkozó magazinműsorában a külügyminiszter mintegy negyedórában franciául válaszolt Jean-Marie Colombani vezető újságíró, a Le Monde című napilap korábbi főszerkesztője és Hélene Jouan, a France Inter hírműsorai főszerkesztőjének kérdéseire. 
   
Martonyi az interjúban "félreértésnek" tartotta, hogy Orbán Viktor szavait úgy értelmezik, mintha a miniszterelnök az Európai Uniót ellenfeleként jelölné meg. "Ő pont az ellentétét állítja. A miniszterelnök többször is kijelentette, hogy Brüsszel nem Moszkva. Vagyis nem összehasonlításról van szó, hanem inkább távolságtartás Moszkva és Brüsszel között" - mutatott rá a külügyminiszter. Emlékeztetett Orbán azon szavaira, miszerint Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista. "Nem tagadjuk a szerződésekben is kimondott egyre mélyebb integrációt, de azt mondjuk, hogy szükség van egyfajta egyensúlyra, finomabb és pontosabb megosztásra egyrészt a nemzeti hatáskörök, másrészt az európai kompetenciák között" - hangoztatta Martonyi.
   
A diplomáciai vezetője "nagyon fontosnak" nevezte, hogy az elmúlt három évben Magyarországon "az alapszabadságjogok soha nem sérültek". Elismerte, hogy "voltak nézeteltérések bizonyos törvényeket illetően", de - mint emlékezetett rá - azokat a magyar törvényhozás az Európai Bizottság vagy az Alkotmánybíróság ajánlásainak megfelelően módosította, illetve párbeszédet folytatott a Velencei Bizottsággal is.
   
Martonyi elmondta, hogy a kormány "kíméletlen harcot" folytat a Jobbik ellen. "Több, mint ellenfélnek" - válaszolta a külügyminiszter arra a kérdésére, hogy a miniszterelnök ellenfélnek tekint-e a szélsőjobboldalt. Ennek jele szerinte az, hogy az elmúlt három évben több olyan beszéd is elhangzott a Jobbik részéről, amellyel "bizony szempontból kizárta magát a politikai közösségből". Ugyanakkor fontosnak tartotta azt, hogy ennek a pártnak is megvan "a szűk helye" a magyar választási rendszerben. Véleménye szerint a Jobbik a jövőben nem fogja tudni növelni a szerepét a parlamentben. 
   
Az október 23-i demonstrációk kapcsán a külügyminiszter megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, nagyon sok a bizonytalan választó, a "kormánynak jelenleg nagyon jelentős a támogatottsága".
   
Arra a riporteri feltevésre, miszerint az európai politikai kultúra elsajátítása helyett Magyarország inkább a posztkommunizmusban él, Martonyi így válaszolt: "nem osztom ezt azt álláspontot, vannak előítéletek és mindenféle vádaskodások, és nagyon nehéz folyamatosan védekezni".
   
A választási törvény véleménye szerint az alapjait illetően nem változott meg lényegesen, hiszen továbbra is egyaránt alkalmazza a többségi és az arányos rendszert. Ugyanakkor elismerte, hogy "a baloldalnak mindenképpen szüksége lesz az összefogásra, ez így van, nem is tagadjuk".
   
"De a baloldal korábban is mindig egységes volt, most is ugyanezt kellene megtennie ... Minden jelenleg folyó vita ellenére, amely most a legfőbb téma Budapesten, meg vagyok győződve arról, hogy a választásokon csak egy baloldali jelölt lesz minden egyes választókerületben" - mondta a külügyminiszter.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések