ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Megújult a Kazinczy Ferenc Múzeum Sátoraljaújhelyen

Kilencvenöt millió forint uniós és hazai forrásból felújították a Kazinczy Ferenc Múzeumot Sátoraljaújhelyen, a január óta a Petőfi Irodalmi Múzeum égisze alatt működő intézményt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át szombaton.
Létrehozva: 2013. október 26., 14:37
nyomtat küld

A politikus az eseményen elmondta: a sátoraljaújhelyi múzeum fenntartójának megváltozása része volt az egész ország közgyűjteményeit érintő változásnak. Az 1960-as években kialakult  megyeközpontú múzeumi hálózat mára idejétmúlttá vált, ezt átalakítva hozták létre az országosok mellett a területi múzeumokat, az intézmények egy részét pedig átadták az önkormányzatoknak.
   
A sátoraljaújhelyi múzeumokat történelmi jelentőségük miatt egyértelműen az állam által működtetett körbe kellett sorolni - mondta, hozzátéve: az átalakításra mintegy 3,4 milliárd forintot költött a kormány. Mára a múzeumok ismét a helyi közösségek kulturális életének részeivé váltak - jelentette ki.
   
Az államtitkár elmondta: a területi múzeumok számára elérhető kormányzati támogatást 130 millió forinttal emelik, a megyei múzeumokét pedig 50 millióval. A múzeumfejlesztési program keretösszege 300 millió forintról 340-re nő.
   
E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról szólt, hogy a másfél évig tartó rekonstrukció során egyebek mellett kicserélték az épület tetőszerkezetét, megújult az energetikai rendszer, akadálymentessé tették a múzeumot, több kiállítóteret leburkoltak, és a pincét is felújították.
   
Megemlítette: nemcsak a sátoraljaújhelyi Kazinczi Ferenc Múzeum, hanem a széphalmi Kazinczy Mauzóleum és az itteni Magyar Nyelv Múzeuma is a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozik már. S bár eddig is szoros kapcsolatot ápoltak a korábban a Borsod Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozó intézménnyel, most az a tervük, hogy fejlesszék és bővítsék a sátoraljaújhelyi intézmények tárlatait.
   
A Kazinczy múzeumban megtekinthető az író, nyelvújító Kazinczy Ferenc életét bemutató, "A szép és a jó" címmel megrendezett állandó kiállítás, és helyet kapott az elmúlt években feltárt sátoraljaújhelyi várhoz köthető régészeti tárlat is. 

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések