ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Banai: Elemzők is elismerik a növekedési fordulatot

A szaktárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára a SZAKma című adó- és számviteli lapnak adott interjújában nemzetközi bankházak elemzőinek prognózisaira hívta fel a figyelmet, amelyek a kormány növekedési előrejelzésének megfelelő, illetve annál is kedvezőbb számokat tartalmaznak.
Létrehozva: 2013. október 27., 10:28
nyomtat küld

A jövő évi büdzsében a kabinet 2 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete havonta megjelenő lapjának nyilatkozva leszögezte, hogy az Országgyűlés elé terjesztett jövő évi költségvetés elfogadható és teljesíthető gazdasági pályát tartalmaz. A tárca várakozásait a napokban számos neves közgazdász is megerősítette - mondta a helyettes államtitkár. Emlékeztetett: a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet, míg a Barclays és a HSBC londoni elemzői 2 százalékos növekedést várnak. "Mindezek számomra azt jelentik, hogy a magyar gazdaságban – nemzetközileg is elismerten – bekövetkezett a növekedési fordulat" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
   
Kifejtette: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a lakosság rendelkezésre álló jövedelme emelkedik, ami élénkíti a fogyasztást. A lakosság keresletnövekedését segíti a rezsicsökkentés, a devizahitelesek terheinek csökkentése, a reálbérek és a reáljövedelmek emelkedése, továbbá a foglalkoztatás fokozatos növekedése is. E kedvező hatások az év hátralevő részében tovább erősödhetnek, támogatva ezzel a háztartások fogyasztásának bővülését - tette hozzá.
   
Kitért arra, hogy a beruházások is növekedésnek indultak, ugyanakkor a külpiaci kereslet élénkülése, a feldolgozóipari termelés és kivitel fokozódása is várható még az év második
felében. Hozzáfűzte: a nettó export is pozitívan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, így jelenleg a GDP valamennyi felhasználási komponense növekedést mutat. "2014-től kezdve az idén beindult kedvező folyamatok tovább erősödhetnek, és várakozásaim szerint a gazdasági növekedés szerkezete egyre kiegyensúlyozottabbá válik. Ezek alapján a jövő év egészében 2 százalékos GDP-növekedés biztonsággal prognosztizálható" - mondta Banai Péter Benő.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések