ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Páva: Pécs gazdaságának erősítése a cél

Megújuló buszpark, drasztikusan csökkent adósságszolgálat nélküli tervezés, lezárult vízműcsata – ezek jellemzik ma Pécs helyzetét. A várost sokan ma a rezsicsökkentés élharcosának tartják, de a tömegközlekedés megújításában is példával szolgált. Páva Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt a következő időszak terveiről is. Pécs polgármesterével Bóka Máté Ciprián beszélgetett.
Létrehozva: 2013. október 28., 10:21
nyomtat küld

- Pécset a rezsiháború egyik élharcosának tartják, miután a város már 2009-ben saját kézbe vette a vízszolgáltatást. Ön szerint megérdemelten viselhetik ezt a címet?

– Nyilván lehet párhuzamokat vonni a rezsicsökkentéssel, és vannak is. Nézzük meg, mi történt. Volt egy olyan szolgáltató, amelynek a felét a város, felét egy magánvállalat, a Suez birtokolta és irányította. A szolgáltatót egyáltalán nem érdekelte, hogy a városlakóknak is elfogadható tarifákat állapítson meg, csak a profitra koncentrált. 2009-ben nagyon nehéz helyzetben voltunk: hiszen tulajdonosként azt vártuk el, hogy a Pécsi Vízmű sikeres legyen, minél több hasznot hozzon, miközben a pécsi polgárok érdekeit is figyelembe kellett vennünk. A Suezzel ezt a két szempontot nem lehetett egyszerre érvényesíteni. Sőt, a cégnél még 2009-ben lefolytatott vizsgálat azt is kimutatta, hogy jóval több pénzt vettek ki a vállalatból, mint azt korábban gondoltuk volna. Ezután döntöttünk: más szolgáltatót bízunk meg a feladattal. Így – persze kissé történelmietlenül – azt mondhatjuk, hogy a rezsicsökkentés első állomása a pécsi vízműcsata volt. Örülök ennek a párhuzamnak. Akkor csökkentettük is a díjakat, de ha a Suez előre eltervezett díjképletét alkalmazzuk, akkor ma hárommilliárd forinttal kevesebb lenne a pécsiek zsebében.

– Az utóbbi négy év legnagyobb pécsi ügye volt a Suezzel való megegyezés, a Pécsi Vízmű Zrt.-vel kapcsolatos jogviták lezárása. Ismét belevágna? Mit csinálna másképpen a mai tudásával?

– Az egészen bizonyos, hogy ismét megtenném. Ha a pécsiek érdeke azt kívánja, akkor lépni kell – ez kötelező, ez erkölcsi parancs. A vége jól sikerült, mindenféle baljóslatú híresztelés, jövendölés ellenére is. Ezzel együtt nagyon nehéz volt ezt végigélni, hiszen rengeteg támadás ért bennünket. Mindezekkel együtt összességében megérte. A pécsiek kiálltak mellettünk, végig támogattak minket. Nem bántam meg. A technikai részleteket illetően pedig nem nagyon volt más választásunk, hiszen 2009-ben még szocialista kormány volt, ők nem segítettek. Azzal a módszerrel kellett dolgoznunk, amit a helyzet megkövetelt.

– A vízműügyben még várhatók szekrényből kihulló csontvázak, hiszen legutóbb is arról szóltak a hírek, hogy büntetőfeljelentések megtételére is sor kerülhet, miután végeztek a cég átvilágításával?

– A Pécsi Vízmű Zrt.-re 2009 óta nem volt rálátása az önkormányzatnak, holott majdnem felerészben a város birtokában volt a cég. Miután teljes mértékben a tulajdonunkba került – jelképes összegért, egy eurórért visszavásároltuk, valamint a kormányzati döntésnek köszönhetően az állam hárommilliárdos kompenzációt adott a Sueznek –, elkészítettük az átvilágítást. Kiderült: komoly jogi és gazdasági anomáliák jelentkeztek a vállalatnál, hiszen azt követően, hogy a Suez kivonult, nem volt olyan erő a vállalat mögött, amely a működését garantálta volna. Ezek a problémák azonban olyan komolyak, hogy nem tudjuk azt a korábbi elképzelésünket megvalósítani, hogy a Tettye Forrásházzal összevonjuk a Pécsi Vízművet. Azt egyelőre nem tudjuk, mekkora kárt okoztak, akár több büntetőfeljelentést is tehetünk.

– A baloldali sajtó azzal támadja önöket, hogy amíg a Suezzel szakítottak a vízszolgáltatás terén, addig az egyetemmel közös gázszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzésen a GDF Suez nyert. Önnek erről mi a véleménye?

– Nevetséges a felvetés is. Épeszű ember látja, hogy pofonegyszerű az egész: nem arról van szó, hogy valaki milyen nemzetiségű, szőke vagy barna, és ezért vagy azért szeretjük. Adott volt a helyzet, amelyben a városnak nagyon alárendelt szerepe volt, és ezen akartunk változtatni. Nem az határozta meg a mozgásterünket a vízműügyben, hogy ki van a másik oldalon. Nevetséges a franciákat kipécézni. A gázszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzésen a legjobb ajánlatot fogadtuk el, bolondok lennénk, ha nem ezt tettük volna. Pusztán azért ne fogadjuk el, mert Suez? Ez a város érdekeivel ellentétes lett volna.

A teljes interjút a hétfői Magyar Nemzetben olvashatja.

(mno.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések