ajánlott oldalak

Martonyi: Szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat Litvániával

A magyar-litván kapcsolatok kitűnőek, és fontos cél a két ország együttműködésének még szorosabbá tétele - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott litván kollégájával, Linas Linkeviciusszal.
Létrehozva: 2013. október 30., 13:32 | Utoljára frissítve: 2013. október 30., 17:10
nyomtat küld

A litván külügyminiszter a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés külügyminisztereinek magyarországi találkozója alkalmából érkezett a magyar fővárosba. Litvánia tölti be jelenleg az EU soros elnöki posztját. Megbeszélésük után Martonyi János kiemelte: a litván elnökség "nagyon jó munkát végez egy nagyon összetett helyzetben". Ha Litvánia így folytatja a munkát az év végéig hátralévő hónapokban, mindenki megítélése szerint sikeres lesz a litván elnökség - tette hozzá.

A két tárcavezető tárgyalt a keleti partnerség kezdeményezés novemberi, vilniusi csúcstalálkozójáról is. Martonyi János hangsúlyozta: ez fontos esemény lesz mind az EU, mind pedig a keleti partnerség országainak szempontjából. Magyarországnak és Litvániának is érdeke, hogy sikeres legyen a találkozó, ami akkor valósulna meg, ha aláírnák a társulási egyezményt Ukrajnával.

Linas Linkevicius arra a kérdésre, ennek feltétele-e Julija Timosenko volt kormányfő szabadon engedése, azt válaszolta, hogy Ukrajnának el kell oszlatnia a "szelektív igazságszolgáltatással" kapcsolatos kétségeket. Ennek a legjobb módja Timosenko szabadon bocsátása lenne - mutatott rá.

A litván tárcavezető is arról beszélt, hogy kiválóak a kétoldalú kapcsolatok, ennek bizonyítéka, hogy Magyarország és Litvánia konzulátusai több országban nyújtanak szolgáltatásokat egymás állampolgárainak. Közölte: Magyarország 11 országban látja el a litván állampolgárok konzuli védelmét, míg Litvánia nyolc országban ad konzuli segítséget a magyaroknak.

A sajtótájékoztató előtt Linas Linkevicius A litván diplomácia csillaga kitüntetést adományozta Endreffy Loránd bangkoki konzulnak Litvánia thaiföldi konzuli képviseletének ellátásáért.

Linas Linkevicius arra is kitért, hogy délután Martonyi Jánossal felavatják a Jagelló dinasztiát megalapító II. Ulászló és Hedvig szobrát a budapesti Európa-ligetben. A közös múlt jó alapot ad a jövőbeli kapcsolatépítésre - mondta a litván tárcavezető.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ