ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Felzárkóztatási program indult a bihari térségben

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetű, bihari kistérségében indult 600 millió forintos, kétéves felzárkóztatási program a hátrányos helyzetű gyerekek egészségügyi, szociális és oktatási helyzetének javítására.
Létrehozva: 2013. október 30., 13:58 | Utoljára frissítve: 2013. október 30., 15:24
nyomtat küld

Muraközi István, a pályázó társulás elnöke, Berettyóújfalu fideszes polgármestere a városban tartott szerdai nyitórendezvényen elmondta, a teljes egészében uniós támogatású projekt célcsoportja a térség lakosságának 60 százaléka, 32 ezer ember, akik közül 12 800 számít hátrányos helyzetűnek.
   
A cél a gyermekszegénység csökkentése és a szegénység újratermelődésének, átörökítésének megelőzése. A helyi igényekre szabott projektben pedagógusok, családsegítők és más szakemberek vesznek részt.
   
A térség 29 települését érintő programban főállásban vagy részmunkaidőben 43 helyi lakost foglalkoztatnak, de más jogviszonyban csaknem 400-an vesznek részt a munkában - mondta a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke.
   
Muraközi István megjegyezte: minél fiatalabb korban kezdik el segíteni az embereket, annál hatékonyabb a felzárkóztatási program.
   
Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban 3-5 éves felzárkóztatási programok indítására biztatják a pályázókat.
   
A politikus beszélt arról, hogy 2010-ben és 2011-ben kezdték el a sokszor egymástól elszigetelten működő felzárkóztatási programokat összekapcsolni, hálózatba fűzni. Fontos eredménynek nevezte, hogy a hasonló programokkal nemcsak pénz jut el a rászorulókhoz, hanem a kialakított, akár egyéni, kistérségi fejlesztéspolitikai módszertan hosszú távon is működőképessé válik.
   
Sulyok Gabriella, a program szakmai vezetője a részletekről szólva közölte: május 1-je óta folyik a munka, amelynek keretében Komádiban és Biharkeresztesen gyerekházakat hoztak létre. Ezekben az intézményekben - miként a részt vevő településeken is - szakemberek által szervezett családi és szabadidős programokat tartanak, és különféle képzéseken, tréningeken vehetnek részt a gyerekek és szüleik.
   
2015 májusáig egészségügyi szűrővizsgálatokon vesz majd részt minden első és ötödik évfolyamos gyerek, rászorultsági alapon pedig gyógyászati segédeszközök vásárlásához is kaphatnak hozzájárulást. Az idősebbeknek pályaorientációs programokat tartanak, nyáron napközit és táborozást szerveznek, a középiskolás kollégistákat pedig nevelőik színházba, moziba, koncertekre is elviszik.
   
Vitányi István (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy ennek és a hasonló programoknak a hozadékaként megállítható és visszafordítható a falvak elöregedése, elnéptelenedése. A fiataloknak a saját térségükben perspektívát kell találniuk, ebben pedig helyi szakembereknek, pedagógusoknak, vállalkozóknak is fontos szerepük van - mondta a politikus.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések