ajánlott oldalak

Rétvári: Módosul a GVH eljárásaira vonatkozó szabályozás

Újrarendezi a személyes adatokra, a védett adatokhoz való hozzáférésre, illetve ezek kezelésére, valamint az iratbetekintésre vonatkozó szabályokat a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról, valamint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásaival összefüggő egyes törvényi rendelkezésekről szóló javaslat - közölte Rétvári Bence expozéjában szerdán az Országgyűlésben.
Létrehozva: 2013. október 30., 14:06 | Utoljára frissítve: 2013. október 30., 15:26
nyomtat küld

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kifejtette: a javaslat teljes körűen szabályozza a védelmet élvező adatok kezelését.

A jogalkalmazás egyszerűsítése érdekében a továbbiakban nem vegyesen az említett törvényekben, hanem összefoglalóan a versenytörvényben szerepelnek az iratbetekintési jogosultsággal, megismerhető iratok körével, a megismerés rendjével és a jogorvoslattal kapcsolatos rendelkezések.

Az államtitkár kiemelte: a javaslat beépíti a versenytörvénybe a megtévesztő és jogellenes összehasonlító reklám tilalmára vonatkozó rendelkezéseket, valamint a versenyhatóság, illetve a bíróság ezekkel összefüggő eljárásának szabályait.

A javaslat célja továbbá az ügyintézési határidő csökkentése az egyszerűsített eljárásban, az előzetes egyeztetés jogintézményének bevezetése, és a Versenytanács jogalkalmazási gyakorlatában kikristályosodott, törvényi szabályozást igénylő egyes kérdésekben a megfelelő rendelkezések megalkotása.

Különösen fontos e körben a vállalkozások összefonódásának engedélyezésére vonatkozó szabályozás - mutatott rá Rétvári Bence. A versenytörvény hatályos szabályai szerinti engedélyezés az (utólagos) bejelentés és a tisztán engedélyezésre épülő szabályozás között helyezkednek el, és ebből több következetlenség és bizonytalanság is adódik. A törvényjavaslat ezért - az uniós összefonódás-ellenőrzési rendszerhez hasonlóan - egyértelművé teszi, hogy az engedély megadásáig az összefonódás nem hajtható végre, azaz az irányítási jog nem gyakorolható.

A végrehajtási tilalom kimondása mellett a törvényjavaslat - szintén az uniós gyakorlathoz igazodóan - megengedi, hogy az eljáró versenytanács egyedi kérelemre, a körülmények mérlegelésével hozzájáruljon az irányítási jogoknak az engedély megszerzése előtti gyakorolásához - fejtette ki Rétvári Bence.

A Gazdasági Versenyhivatal feladatainak hatékonyabb és eredményesebb ellátása, valamint a megváltozott háttérjogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében a törvényjavaslat pontosítja a versenytörvénynek a Gazdasági Versenyhivatal jogállására, szervezetére és foglalkoztatási jogviszonyaira vonatkozó szabályait is. A javaslat emellett a GVH-ban foglalkoztatott köztisztviselőknél egységes besorolási rendszer és kiszámítható előmeneteli rend megteremtését célozza. Lehetővé tennék, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kötelező adatszolgáltatással nem járó piacelemzési tevékenységet végezhessen, és ezzel összefüggésben saját maga vagy megbízott piackutatók útján kutatásokat folytathasson le - ismertette az államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ