ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Világszínvonalú PET-centrum épül a Kaposvári Egyetemen

Egy világszínvonalú PET-centrum létesítésével újabb mérföldkőhöz érkezett a Kaposvári Egyetem - mondta Szávai Ferenc, az intézmény rektora a hárommilliárd forintos beruházás szerdai bokrétaünnepségén.
Létrehozva: 2013. október 31., 08:18
nyomtat küld

A PET (pozitronemissziós tomográfia) képalkotó diagnosztikai eljárás, amelynek segítségével képesek a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. A központ a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonancia (MR) technológiájára épül, a beruházás a jövő év első negyedévében fejeződik be. Szávai Ferenc kiemelte: ez a beruházás megkoronázza a Kaposvári Egyetem 23 éve működő Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének eddigi tevékenységét, és hosszú távon meghatározza az egyetem jövőjét. Az új egészségügyi központban olyan genetikai, molekuláris biológiai, szerves kémiai, neurológiai és sugárbiológiai, kardiovaszkuláris kutatásokra lesz lehetőség, amelyeket eddig csak a fejlett, tehetős országokban alkalmaztak - hangsúlyozta a rektor.
   
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere köszöntőjében emlékeztetett arra, miként bővült, fejlődött a Kaposvári Egyetem, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a PET-centrum "nemcsak a kaposváriakat, hanem az egész országot szolgálni fogja".
   
Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlési elnöke, Kaposvár országgyűlési képviselője beszédében az egészség, illetve a gyógyítás feltételei, körülményei javításának fontosságát hangsúlyozta, s úgy fogalmazott: "az ország legjobb vagy egyik legjobb kórháza készülődik Somogyországban". Közlése szerint az egyetem fejlesztései jól illeszkednek a megye 2014 és 2020 közötti időszakra szóló területfejlesztési koncepciójához, amely Somogy adottságaira épül.
   
A Kaposvári Egyetem - többségi tulajdonosként - 2011-ben hozta létre Medicopus Kft.-t, közösen a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB). Utóbbinak 44,6 százalékos részesedése van a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tulajdonosi hozzájárulásával épülő PET-centrumot működtető társaságban. Az ünnepséget követő sajtótájékoztatón Repa Imre, az egyetem általános és tudományos rektorhelyettese elmondta: a hárommilliárd forintos beruházáshoz 2,2 milliárd forint hitelt az MFB biztosított, gép- és műszerbeszerzésre 800 millió forintot költenek. A centrum évi kétezer vizsgálatra kér lehetőséget az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, és mintegy ötven embernek ad munkát.
   
Borbély Katalin onkológus, az MTA doktora a beruházás jelentőségéről szólva azt hangsúlyozta, hogy ez nemcsak a Kaposvári Egyetem, hanem egész Magyarország számára rendkívül fontos. A centrumban különböző genetikai, sugárbiológiai és molekuláris biológiai kutatásokat végeznek majd.  Az Országos Onkológiai Intézet munkatársa közölte, a CT és az MR adatainak együttes értékelése olyan pluszinformációkat ad, amelyek nagy előnyt jelentenek minden más technikával szemben, az itt végzett vizsgálatokkal jóval eredményesebben gyógyíthatják a rákos betegeket. A szakember tájékoztatása szerint Amerikában 14, Ázsiában 11 PET/MR-centrum működik, Európában pedig a kaposvári lesz a 19.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések