ajánlott oldalak

Fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk a nagyvállalatoknak, üzletláncoknak

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenset kell alkalmazniuk a nagy vállalkozásoknak, üzletláncoknak. A parlament fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról is határozott, ahol a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben kaphat tanácsokat a lakosság.
Létrehozva: 2013. november 4., 18:08 | Utoljára frissítve: 2013. november 4., 18:57
nyomtat küld

A képviselők 272 igen szavazattal, egy nem ellenében és 53 tartózkodás mellett fogadták el a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezett. A kormánypártok mellett a Jobbik-frakció is támogatta az előterjesztést, az MSZP és az LMP tartózkodott.

A nagyvállalatok fogyasztóvédelmi referensei kísérik majd figyelemmel cégük fogyasztókat érintő tevékenységét, továbbá fogyasztóvédelmi képzéseket szerveznek a társaság alkalmazottainak, és ők tartják a kapcsolatot a fogyasztóvédelmi hatósággal is.

A referensektől a fogyasztóvédelmi bizottság ötéves szakmai gyakorlatot várt volna el, de a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával ezt két évre csökkentették. Szintén törölték azt az elképzelést, hogy az üzletláncoknak minden olyan megyében külön referenst kelljen alkalmazniuk, ahol telephelyük van.

A fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozását a közszolgáltatásokkal szemben érkező, nagy számú lakossági panasszal indokolta a parlamenti fogyasztóvédelmi bizottsága. A rezsipontok tanácsot adnak majd például a számlalevelek értelmezésében, és a méltányossági, részletfizetési kérelmek elkészítésében is segédkeznek.

A Ház emellett a jövő év elejével megtiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 előtt alakult szervezeteknek pedig előírta, hogy csak kieső ügyfeleik helyére vehetnek fel új tagokat.

A törvényjavaslat indoklásában Varga Mihály azzal érvelt, hogy a fogyasztói csoportok tavaly haladékot kaptak ugyan működésükre, és a legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek megtévesztésével működtek tovább.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával az újonnan létrejövő, napi fogyasztási cikkeket - vagyis élelmiszert, illatszert és drogériai terméket - áruló üzleteknek szigorúbb parkolóhely-biztosítási feltételeknek kell megfelelniük a jogszabály kihirdetését követő két hónapon túl.

A változtatás az építési követelményekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozva azt írja elő, hogy az árusítótér első száz négyzetméteréig tíz négyzetméterenként, afölött húsz négyzetméterenként kell biztosítani egy-egy személyautó elhelyezését. Varga Mihály eredeti javaslata a csak állateledelt árusító üzletekre is kiterjedt volna, de azokat végül mentesítették a szigorúbb szabályok alól, mondván, hogy az ilyen üzleteknek jellemzően nincs nagy járműforgalmuk.

Az Országgyűlés szigorította a fémkereskedelem ellenőrzését, valamint a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló számlák külalakjának meghatározását.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ