ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Letették a pécsi biogázüzem alapkövét

Letették annak a kétmilliárdos beruházás keretében megépülő biogázüzemnek az alapkövét Pécs mellett, amellyel a baranyai megyeszékhely szennyvíztelepén keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítása valósul meg.
Létrehozva: 2013. november 5., 13:30
nyomtat küld

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere az alapkő ünnepélyes letétele előtt elmondta, összesen 2,1 milliárd forintból, 925 millió forintos uniós támogatással épülhet meg a baranyai megyeszékhely határában a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. szennyvíztelepén a biogázüzem.  A létesítmény 2014 nyarára készülhet el, ezt követően indulhat el a próbaüzem. A beruházás célja, hogy helyben hasznosítsák a pécsi telepen keletkező, évente 17 ezer tonnányi víztelenített szennyvíziszap egy részét. Emellett a környék szennyvíztelepeiről is fogadna szennyvíziszapot a létesítmény.
   
A fejlesztést a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. tulajdonában lévő BIOMŰ-Baranya Kft. valósítja meg. A 12 ezer négyzetméteren épülő, zárt rendszerű létesítményben magas metántartalmú biogázt állítanak majd elő. Ennek elégetésével termelnek villamos energiát, s csökkentik a telepen megmaradó szennyvíziszap mennyiségét 30 százalékkal. A tervek szerint a biogázüzem maximális kapacitás mellett évente 3,15 köbméternyi biogázt termel majd, amelyből a gázmotorokkal közel 5 millió kWh zöldáramot állítanak elő. A megtermelt villamos energiát száz százalékban városi felhasználásra bocsátják. Páva Zsolt azt mondta, a beruházással a város a legkorszerűbb technológiával lesz képes a szerves hulladék ártalmatlanítására, lebontására. Hozzátette: külön öröm, hogy a bomlási folyamat végén megtermelt gázzal villamos energiát tudnak előállítani.    

Laki Zoltán, a BIOMŰ-Baranya Kft. ügyvezetője azt mondta, a biogázüzem teljesen zárt rendszerben kezdi meg működését 2014 második felében, azaz a környezetbe sem további káros anyagok, sem szagok nem jutnak ki. Hozzátette: a mechanikai és biológiai tisztításon átesett szennyvíz után maradó szennyvíziszapot, azaz biomasszát az üzemben víztelenítik, majd biogázt nyernek ki belőle. A gáz elégetésével termelnek villamos energiát.    

Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere korábban elmondta, hogy az üzem, további fejlesztések után, a jövőben akár a helyi autóbuszok meghajtására is használható biogázt is termelhet. A tervek szerint a jövőre megépülő biogázüzemre fordított egymilliárdos önerő tíz-tizenöt év alatt térülhet meg, miközben a Tettye Forrásház Zrt.-nek az iszap elszállításából eredő költségei jelentősen csökkennek.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések