ajánlott oldalak

Novemberben kerül plenáris napirendre az "Erasmus +" és a "Kreatív Európa"

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága ma reggel nagy többséggel elfogadta az "Erasmus +" és a "Kreatív Európa" programokat. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő a szavazást követően elmondta: ha a képviselők nem kívánnak változtatni a szövegen, a novemberi plenáris ülés végre pontot tehet a több mint egy éves jogalkotási folyamat végére.
Létrehozva: 2013. november 5., 13:52 | Utoljára frissítve: 2013. november 5., 13:53
nyomtat küld

Ma reggel a képviselők két jelentős jogalkotói dokumentumról is szavaztak a Kulturális és Oktatási Bizottságban: elfogadták az Unió ifjúsági, oktatási, képzési és sportprogramját, amely egy integrált programot javasol a 2014-2020 közötti hétéves időszakra, illetve az európai kulturális és kreatív ágazatok támogatását célzó Kreatív Európa keretprogramot. A két témában folytatott trialógusok szeptemberben lezárultak, és az Európai Parlament novemberi plenáris ülése első olvasatban fogadhatja el a jelenlegi megállapodásokat.

"Úgy gondolom, mindkét keretprogram esetén jó kompromisszumot értünk el, és a szöveget alapvetően olvashatóbbá tettük. Az Erasmus + alprogramjainak tekintetében ragaszkodtunk a már márkaneveknek mondható Erasmus, Comenius vagy Leonardo kifejezések megtartásához, hiszen a kedvezményezettek így ismerik ezeket. Elértük, hogy az ifjúsági programoknak saját költségvetési sora legyen, ezen belül a "Fiatalok lendületben" program nevének megtartását is. Vitát váltott ki a mesterképzésben részesülő hallgatók külföldi tanulmányait finanszírozó hitelgarancia-eszköz allokációjának a nagysága, amit azzal küszöböltünk ki, hogy az értéket a program félidejénél felül fogjuk vizsgálni " – értékelte a jelentéseket a néppárti politikus. A Kreatív Európa kapcsán Bagó hozzátette: "Fontos eredmény, hogy a keretprogram megalkotása során felhívtuk a figyelmet a kulturális örökség jelentőségére. Módosítói indítványaimnak köszönhetően az európai kulturális sokszínűség hangsúlyosan, az új keretprogram általános céljai között jelenik meg. Jelentős eredménynek tartom továbbá, hogy a művészek mobilitásának szükségességében is egyetértettünk a Tanáccsal".

(EPP-HungarianPress)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ