ajánlott oldalak

Navracsics: Most a legjobbak a magyar-ukrán kapcsolatok

Az utóbbi húsz évben most a legjobbak, problémamentesek a magyar-ukrán kapcsolatok - állapította meg Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kijevi látogatása alatt folytatott megbeszélései alapján szerdán az MTI-nek nyilatkozva.
Létrehozva: 2013. november 6., 13:15 | Utoljára frissítve: 2013. november 6., 14:43
nyomtat küld

A miniszterelnök-helyettes részt vett és előadást tartott a Világgazdasági Fórum (WEF) szervezésében tartott kijevi konferencián, emellett kétoldalú megbeszéléseket folytatott Mikola Azarov ukrán kormányfővel, Olena Lukas igazságügy-miniszterrel és Vitalij Zaharcsenko belügyminiszterrel.

Az ukrán miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy a horvát-magyar-ukrán közös gázfolyosó létrehozásáról mihamarabb írja alá a három ország az egyezményt a térség stabil energiaellátásának biztosítása érdekében.

Azarov biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola akkreditációs eljárása még novemberben befejeződik, s ezáltal stabillá válik az oktatási intézmény helyzete.

A magyar-ukrán határátkelőkkel kapcsolatos infrastrukturális fejlesztésekről is szót ejtettek. Navracsics Tibor ígértet kapott Azarov miniszterelnöktől arra, hogy az ukrán fél megadja az állami garanciát a Beregsuránynál épülő útra, és az Exim Bank hitelével mihamarabb megvalósul a beruházás, azaz a mintegy 25 kilométeres ukrajnai útszakasz megépítése, ami korszerűbb és gyorsabb határátkelést tesz majd lehetővé.

A miniszterelnök-helyettes és Olena Lukas igazság-ügyminiszter megbeszélésének középpontjában Ukrajnának az európai uniós társulással kapcsolatos jogalkotási kötelezettségei álltak. Navracsics Tibor kifejtette, hogy Ukrajnának a társulási megállapodás aláírásával közelítenie kell jog- és igazságszolgáltatási rendszerét a közösségi joghoz, illetve jogalkalmazáshoz. Ezzel kapcsolatosan felajánlotta a magyar közigazgatási és igazságügyi minisztérium segítségét tapasztalatcserével, konferenciák és szakmai műhelyek rendezésével, továbbá ukrán szakemberek képzésével.

Vitalij Zaharcsenko belügyminiszterrel migrációs kérdéseket vitatott meg Navracsics Tibor, elsősorban azt, hogy miként tudja Magyarország és Ukrajna hatékonyabbá tenni a közös fellépést az illegális bevándorlással szemben.

A konferencián mondott beszédében Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját, különösen azokat a politikai erőfeszítéseket, illetve infrastrukturális beruházásokat, amelyek a térség stabilitását szolgálják.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ