ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Hazánk mindent megtesz az újabb génmódosított növény engedélyezése ellen

A kormány mindent megtesz annak megakadályozása érdekében, hogy újabb GMO-t engedélyezzen az Európai Unió - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.
Létrehozva: 2013. november 7., 08:19
nyomtat küld

 A szaktárca közleményében felidézi, hogy szerdán az európai biztosok kollégiumának ülésén megtárgyalták a Pioneer 1507 nevű, genetikailag módosított (GM) kukorica termesztésének engedélyezésére vonatkozó javaslatot. A Pioneer Hi-Bred GM kukoricát két új tulajdonsággal ruházták fel: egyrészt minden egyes sejtje Cry1F méreganyagot termel, amelynek feladata, hogy védelmet nyújtson a növény számára bizonyos kártevőkkel szemben, valamint a kukorica ellenálljon a glüfozinát tartalmú gyomirtóknak. A termesztésre vonatkozó engedélykérelmet 2001-ben adta be a cég. Erről 2009-ben szavaztak először a tagállamok. Akkor nem tudtak döntésre jutni, nem alakult ki többségi vélemény.
    
Az eljárás szerint ilyen esetben az Európai Bizottságnak a miniszterek tanácsa elé kell terjesztenie a kérdést szavazásra, melyet a bizottság nem tett meg. A kérelmező cég, a Pioneer ezért beperelte az Európai Bizottságot annak okán, hogy cselekvés hiányában eljárási alapon megsértette az uniós jogot. Idén szeptemberben megszületett az elsőfokú bírósági ítélet, melyben a Pioneernak adtak igazat.
    
A bírósági ítélet kapcsán tartott szerdai ülésen a biztosok végül azt a döntést hozták, hogy a környezetvédelmi miniszterek tanácsának decemberi ülésén szavazásra bocsátják az adott kukorica termesztéséről szóló engedélyezési javaslatot.
    
Az engedélykérelemmel kapcsolatos korábbi tárgyalások során Magyarország, más tagállamokkal együtt minden lehetséges fórumon kifejtette aggályait, 2009-ben pedig az adott GM kukorica engedélyezése ellen szavazott.
    
A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is következetesen folytatja a küzdelmet, és az azonos állásponton álló tagállamokkal és a civil szervezetekkel szoros együttműködésben erőteljes lobbi tevékenységbe kezd annak érdekében, hogy decemberben a lehető legtöbb miniszter utasítsa el e GM kukorica termesztésének az engedélyezését.
   

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a 2012 óta hatályos új alaptörvényünk által is megfogalmazott célkitűzést, azaz hazánk mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük" - hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések