ajánlott oldalak

Erkel Színház: megnyílt a felújított épület

Erkel Ferenc születésének évfordulóján, a magyar opera napján a zeneszerző által komponált magyar himnusz eredeti változatának hangjaival csütörtökön megnyílt a csaknem kétmilliárd forint ráfordítással megújult Erkel Színház.
Létrehozva: 2013. november 7., 19:56 | Utoljára frissítve: 2013. november 7., 20:39
nyomtat küld

Az ünnepi gálaest kezdetén a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter hangsúlyozta: egy álom teljesült be ezen a napon. "Bármely kulturális kincs, múzeum vagy könyvtár, ha zárva van, nem szolgálja a közösség javát. Az Erkel Színházat 2007-ben bezárták, megújításán mintegy ezer ember dolgozott, 290 új munkahely létesült benne."  Kiemelte: évadonként kétszáz estén az Operaház jegyárainak harmadáért-negyedéért az ottanival azonos mérce szerint és színvonalon élvezhet előadásokat a közönség - elsősorban a fiatalok és a nagycsaládosok - az Erkel Színházban. Ókovács Szilveszter kitért arra, hogy több tízezer diák vett részt az OperaKaland nevű projektben, az ifjúság számára videopályázatot hirdettek. A főigazgató azt mondta, a célt, hogy minden fiatal eljusson operaelőadásra, továbbra is munkájuk középpontjában tartják. Az épület teret ad a testvértagozatoknak, azaz a vidéki színházakban, a határon túl működő opera- és balett-együtteseknek, valamint a népszerű műfajoknak is, és igazi közösségi térként fog funkcionálni - jelentette ki Ókovács Szilveszter.

Kocsis: Ma is itt találhatók a művészet és a tudomány legrangosabb intézményei

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy 1777-ben ezen a napon nevezte el Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő fiáról, József főhercegről a városrészt.

Kocsis Máté szólt arról, hogy az 1800-as években Józsefvárosba kerültek, és ma is itt találhatók a művészet és a tudomány legrangosabb intézményei. Józsefváros a jövőben is méltó környezetet kíván az Erkel Színház köré varázsolni: a 236 évvel ezelőtti keresztelőre emlékeztet a kerület zászlaja, amelyet színháznak ajándékozott a polgármester.

Kocsis Máté beszéde az Erkel Színház ünnepélyes újranyitásán a Duna Tv műsorában

Tarlós: "Erkel talán a legtöbbet a magyar nép lelki felemelkedéséért tette"

Tarlós István, Budapest főpolgármestere üdvözlő beszédében azt mondta, a jövőre elinduló négyes metró II. János Pál pápa téri állomásán fontos lesz feltüntetni Erkel Ferenc nevét. "Erkel ugyan Gyulán született, de 25 évesen Pest-Budára jött, élete javát Budapesten töltötte. Nemcsak igazgatója volt a Zeneakadémiának, főzeneigazgatója a Királyi Operaháznak, alapítója a Budapesti Filharmóniai Társaságnak és Zenekarának, hanem ő hozta létre az első Pesti Sakk Kört" - idézte fel a főpolgármester. Úgy vélte, az Operaház valószínűleg a külföldi vendégek, a tehetősebb zenebarátok számára lesz inkább megfizethető, míg az Erkel Színház valóban méltányos helyárakon kínál kulturális eseményeket.

Tarlós István beszéde az Erkel Színház ünnepélyes újranyitásán a Duna Tv műsorában

"Erkel talán a legtöbbet a magyar nép lelki felemelkedéséért tette" - szögezte le Tarlós István, aki szerint az Erkel Színház újjászületése, a programja méltó folytatását ígéri a zeneszerző munkásságának. A főpolgármester a főváros zászlaját ajándékozta a teátrumnak.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ