ajánlott oldalak

Stratégiai megállapodást kötött az NGM turisztikai szervezetekkel

A jogszabályok előkészítésében való részvételről stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a turizmus és vendéglátás területen működő öt szakmai szervezettel szombaton.
Létrehozva: 2013. november 9., 12:26 | Utoljára frissítve: 2013. november 9., 12:46
nyomtat küld

A dokumentumokat Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára, Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége általános alelnöke, Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke, Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége alelnöke, Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, valamint Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke írták alá.

A sajtónyilvános rendezvényen Horváth Viktória helyettes államtitkár kiemelte: a társadalmi egyeztetésen lévő 2014-2024 időszakra szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióban (NTK) fontos helyen szerepel a versenyképesség növelése, a minőségi szolgáltatás megteremtése, továbbá célul tűzték ki, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása 2024-re érje el a 10 százalékot, és az ágazatban foglalkoztatottak száma 50 százalékkal bővüljön a jelenlegi 358 ezerről 540 ezerre.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az idén trendforduló következett be a turizmusban, nőtt a belföldi turizmus is a beutazó mellett.

Horváth Viktória emlékeztetett arra, hogy az idén január és szeptemberben 4,4 százalékkal bővült a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma, és 10,2 százalékkal emelkedett a forintban számolt szállásdíjbevétel. Az ezen időszak alatti 42,1 milliárd forint belföldi szállásdíj bevétel 26 százaléka származott a Széchenyi Pihenőkártya költéséből.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a turizmusfejlesztési koncepcióban 2024-ig célkitűzésként fogalmazták meg egyebek mellett  új turisztikai termékek kialakítását, és fontos szerepet szánnak a biztonságnak, a fenntarthatóságnak, hiszen a fejlesztésekhez uniós forrásokat használnak fel.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége alelnök elmondta, hogy az stratégiai együttműködésben megfogalmazott célok megfelelnek tagságuknak, hiszen azok a versenyképesség javításáról, az uniós források hatékony felhasználására való felkészülésről szólnak.

Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége általános alelnöke hangsúlyozta: a turizmus fejlődésében a vidék jelentős tartalékot képvisel, a falusi turizmus szolgáltatói hasznos befogadói az uniós forrásoknak.

Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke azt emelte ki, hogy sikerült megteremteniük az OKJ-s uszodamester képzést, és fontosnak tartják a gyógyvizek kutatásába újabb partnerek bevonását, valamint a SZÉP-kártya alszámlái közötti átjárhatóság megteremtését.

Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója rámutatott arra, hogy a gasztronómia területén a szakképzésben változást kell elérni.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke pedig úgy vélte: az idén 100 éves szövetség ebben az évben méltó helyre került, hiszen a természetjárásban fontos turistautak és szálláshelyek fejlesztésére nagyobb figyelem összpontosul.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ