ajánlott oldalak

Varga: Van lehetőség a növekedés előmozdítására

Az elmúlt három év kormányzati intézkedései nyomán jövőre közel két százalékkal növekedhet a magyar gazdaság, és ennek fő nyertesei a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) kell legyenek - mondta a nemzetgazdasági miniszter vasárnap a Pest megyei Sarlóspusztán, ahol fiatal közgazdászokkal találkozott.
Létrehozva: 2013. november 10., 16:42
nyomtat küld

Varga Mihály a Fejlődő Vállalkozások Egyesülete által szervezett harmadik iCon gazdaságpolitikai konferencián elmondta: az elmúlt három év kormányzati intézkedéseinek következtében a hiány három százalék alá csökkent, az államadósság csökkenő pályára állt, az állam piaci finanszírozása pedig továbbra is biztosított. Mindezek stabil alapot teremtenek arra, hogy a gazdaság már jövőre két százalék közeli növekedési pályára álljon, "és ennek első számú nyertesévé a hazai kkv-k kell, hogy váljanak" - jelentette ki.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: nem választási költségvetés készült, és van lehetőség a növekedés előmozdítására. Varga Mihály az infláció mérséklődése miatt tarthatónak nevezte a jegybank kamatcsökkentési pályáját. A tárcavezető kérdésre válaszolva azt mondta, az átállás az új, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre lehetne gördülékenyebb. Napokon belül megjelenik egy rendelet az átállás gyorsítására: a megrendelésben közreműködő szakszervízeknek a pénztárgép-megrendeléseket nyolc napon belül továbbítaniuk kell a forgalmazóknak, amelyeknek hét napjuk lesz arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) bejelentsék a rendelési adatokat - mondta. A NAV honlapján közvetlenül a forgalmazóktól lehet majd megrendelni a pénztárgépeket - tette hozzá.

A szombaton kezdődött kétnapos konferencián több mint száz fiatal közgazdász és vállalkozó vett részt. A rendezvényen a kormányzat és a versenyszféra szereplői a magyar kkv-szektor problémáiról, versenyképességéről és a kiszámíthatóság jelentőségéről vitáztak. Áttekintették a hazai kkv-k finanszírozási lehetőségeit kereskedelmi és központi banki oldalról, szóba kerültek a magyar vállalkozások fejlődésének esélyei és korlátai, illetve külföldi előadók szemszögéből vizsgálták a kormány gazdaságpolitikáját.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ