ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Járóka: Vissza kell hozni az európai fiatalokat a munkaerőpiacra

Minél több európai fiatalt vissza kell hozni a munkaerőpiacra - hangoztatta Járóka Lívia néppárti európai parlamenti képviselő egy magyar, osztrák és szlovák egyetemistáknak rendezett hétfői győri fórum előtt újságíróknak nyilatkozva.
Létrehozva: 2013. november 11., 12:56 | Utoljára frissítve: 2013. november 11., 13:46
nyomtat küld

Kiemelte: súlyosan érintette a legfiatalabbakat és a legszegényebbeket a gazdasági válság, Európa pedig nagyon lassan ébredt rá, hogy ha ezeket a csoportokat nem hozza vissza a munkaerőpiacra, olyan folyamatok indulhatnak be, amelyek ennél a válságnál is "sokkal drasztikusabb" következményekkel járhatnak.
   
A politikus utalt rá: nem egy uniós államban okoz súlyos problémát, hogy az évszázad közepére egy-egy munkaképes korú lakosra két nyugdíjas jut, vagy az, hogy akkorra a keresőképes korúak fele "eleve a legszegényebb rétegből fog kikerülni".
   
"Ez teljesen új stratégiát kíván az EU-tól is" - tette hozzá, megjegyezve: Magyarországon a legszegényebbek az elmúlt húsz évben teljesen kiestek a munkaerőpiacról, miközben a munkanélküliségi statisztikákat nem ismert mértékben javíthatja például az ausztriai feketemunka-vállalás.
   
Frakciótársa, a szlovákiai Bauer Edit - utalva arra, hogy az uniónak számos eszköze van a probléma megoldására, de a tényleges intézkedéseket a tagállamok kormányainak kell meghozniuk - az ifjúsági munkanélküliséget az EU kulcsproblémájaként említette.
   
Megemlítette: miközben 27 millió 25 évnél fiatalabb uniós polgár van munka nélkül, rengetegen rendelkeznek olyan, magas szintű tudással, amelyet a piac nem igényel.
   
Hozzátette: eközben kétmillió a betöltetlen álláshelyek száma, elsősorban az információtechnológia,az egészségügy és a szociális ellátás területén. Ugyanakkor lehetséges kiútként beszélt az unión belüli mobilitásról, megemlítve, hogy a munkavállalók alig 3,1 százaléka dolgozik másik tagállamban.
   
A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége brüsszeli frakciójában helyet foglaló szlovákiai Katarina Nevedalova szerint megoldhatatlan feladat elé kerülnek a mai fiatalok. Abszurdumként említette, hogy a munkáltatók számára a legjobb jelentkező "alig 25 éves, 10 év gyakorlattal".
   
Kiemelte a szakmai gyakorlati lehetőségek kihasználásának fontosságát, de azt is, hogy az unió szélesebb körben teszi hozzáférhetővé az eddig csak egyetemisták számára nyitott Erasmus programját a következő finanszírozási ciklusban. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy tartsák naprakészen és fejlesszék tudásukat a fiatalok, utalva arra a statisztikára,amely szerint élete során átlagosan tíz alkalommal vált munkát egy európai polgár.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések