ajánlott oldalak

"Lényegében mi minden hangszeren játszunk otthon"

Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét Orbán Viktor az erről szóló keddi párizsi konferencián, a miniszterelnök azonban hangsúlyozta: Magyarország minden olyan módszert alkalmaz az ifjúsági munkanélküliség enyhítésére, amely Európában ismert.
Létrehozva: 2013. november 12., 19:02 | Utoljára frissítve: 2013. november 13., 10:30
nyomtat küld

"Lényegében mi minden hangszeren játszunk otthon" - fogalmazott a kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozva az európai fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemről szóló európai uniós tanácskozás után, amelyen 24 EU-ország állam- és kormányfője, munkaügyi minisztere, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői egyeztettek.

Az európai eredmények egyelőre szerények - nagyon kevés ország van, ahol a fiatalok munkanélkülisége nem nő, hanem csökken -, ám a párizsi konferencián általában olyan típusú megoldásokról beszéltek a résztvevők, amelyek a magyar jogrendnek már részei - mondta Orbán Viktor a francia fővárosban. Példaként említette a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedéseit, valamint a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokat.

Igazi "felgyógyulást" csak az adócsökkentésektől lehet remélni

Szavai szerint jól látható, hogy Európában ma erős tanácstalanság uralkodik a kérdésben, aminek az az oka, hogy mindenki tudja: a legegyszerűbb módja a munkanélküliség elleni harcnak az adó vagy a szociális járulék mértékének csökkentése, így ugyanis a vállalkozások könnyebben tudnak munkát adni az embereknek.

Ám mivel az államok eladósodottak - folytatta -, nem tudják használni ezt az eszközt, így "gúzsba kötve kell táncolni", s olyan módszereket próbálnak találni, amelyek adócsökkentés nélkül is eredményre vezethetnek. Igazi "felgyógyulást" azonban csak az adócsökkentésektől és az annak nyomán előálló gazdasági növekedéstől lehet remélni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ezt igénybe is fogjuk venni

Beszámolt arról is: a párizsi tanácskozáson sikerült véglegesíteni azt a javaslatot - amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia -, hogy legyen pénz az uniós költségvetésben a tagállamok számára kifejezetten a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére. Ebből a csomagból Magyarország 15 milliárd forintnyi euróhoz juthat - tájékoztatott Orbán Viktor, kijelentve, hogy "ezt igénybe is fogjuk venni".

A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. A negatív rekordot Spanyolország és Görögország tartja, ott a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya. Az Európai Unió a közelmúltban több célirányos intézkedésről is döntött a közel 6 millió európai fiatal munkanélküli támogatására, egyebek mellett az úgynevezett ifjúsági garancia megvalósításáról.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ