ajánlott oldalak

Sikeres kereskedelmi lépés volt a reverz gázszállítás Magyarországról Ukrajnába

Sikeres kereskedelmi lépésnek minősítették mindkét részről a Magyarországon keresztül visszaáramló (reverz) gázszállítást Ukrajnába azon a megbeszélésen, amelyet Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára folytatott Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszterrel szerdán Kijevben.
Létrehozva: 2013. november 14., 08:34
nyomtat küld

Az államtitkár egy nemzetközi energetikai konferencián vett részt az ukrán fővárosban, amelyen a visegrádi országok (V4) és Ukrajna energetikai együttműködéséről folytattak eszmecserét. Kovács Pál az ukrán miniszterrel folytatott megbeszélését követően az MTI-nek kiemelte, hogy a Magyarország felőli gázszállítás is hozzájárul Ukrajna földgázimport-diverzifikációs törekvéseihez.

Szót ejtettek a villamosenergia-piacok összekapcsolásának lehetőségéről, kiemelve, hogy ennek egyik alapfeltétele az infrastruktúra fejlesztése. "Ukrajna a következő tíz évre mintegy 1500-2000 megawatt szabad kapacitást termelhet a visegrádi országok, illetve az azokkal szomszédos államok piacaira. Vizsgáljuk ezért annak lehetőségét, hogy Magyarország számára milyen tranzit- és értékesítési lehetőségek nyílhatnak meg ezen a területen" - mondta az államtitkár.

A megbeszélésen szóba kerültek az ukrajnai palagáz-kitermelési projektek is, amelyek jelenleg tesztfázisban vannak, de egy-két éven belül kiderül a technológia alkalmazhatósága, illetve az, hogy mekkora kitermelhető mennyiséggel rendelkezik az ország.

"Mi is kiemelt figyelemmel tekintünk erre, és bízunk abban, hogy a beruházások eredményessége hosszabb távon szintén hozzájárulhat az európai régió ellátásbiztonságának növeléséhez" - jelezte Kovács Pál. Hozzátette: "nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Európában az elkövetkezendő 15-20 év távlatában majdnem 100 százalékos lesz a földgázfüggőségünk, ezért minden új kitermelési technológiát és alternatív szállítási lehetőséget meg kell vizsgálnunk, amellyel a gázellátásunk biztosítható, és célszerű ezek felhasználásáról időben tárgyalásokat kezdeni".

A konferencián a magyar küldöttség bemutatta, miként alakította Magyarország párhuzamosan az energetikai infrastruktúra és a kereskedelem fejlesztését a gáz- és a villamosenergia-tőzsdék létrehozásán keresztül. Ismertették továbbá azt, hogy a szomszédos piacok összekapcsolása milyen kedvező hatással van az árak alakulására, s ebben milyen lehetőségei lehetnek az ukrán gazdaságnak.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ