ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Így támogatja Kaposvár a kormány rezsicsökkentő politikáját

Kaposváron jövőre nem emelik sem a helyi adókat, sem pedig a közszolgáltatások díját, így támogatja a város a kormány rezsicsökkentő politikáját - erről döntött csütörtöki ülésén a somogyi megyeszékhely közgyűlése.
Létrehozva: 2013. november 14., 13:14
nyomtat küld

Azért tehetjük meg, hogy nem emelünk árat, és a helyi adók mértékét is a jelenlegi szinten tartjuk, mert Kaposvár erős város, pénzügyileg stabilak vagyunk - mondta a város polgármestere. Szita Károly (Fidesz-KDNP) az előterjesztés kapcsán emlékeztetett arra, hogy Kaposvár évekkel ezelőtt tűzte ki a célt, hogy az egyik legolcsóbb nagyváros legyen a közszolgáltatási díjak tekintetében. "Célunk helyes volt, ezt támasztja alá annak a húszezer kaposvárinak a véleménye is, akik aláírásukkal támogatták a kormány rezsicsökkentő intézkedéseit, s ez megerősít minket abban, hogy jó úton járunk" - hangsúlyozta.  A döntés értelmében a jelenlegi szinten marad a helyi autóbusz-közlekedés, a temetkezés, a szippantott szennyvíz ára, valamint az önkormányzati tulajdonú lakások lakbére.
   
Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője, a napirend előterjesztője kiemelte: az önkormányzat megalakulása, azaz 1990- óta még nem volt olyan év, amikor arról döntöttek volna, hogy nem emelnek adókat. A címzetes főjegyző az előterjesztésben a város stabil és kiegyensúlyozott  pénzügyi helyzetére, valamint az infláció alacsony mértékére tekintettel javasolta a helyi adók mértékének változatlanul hagyását.  A helyi éves adóbevétel több mint 60 százalékát jelentő iparűzési adó mértékét már a korábbi években is a törvényi maximumban, azaz két százalékban állapította meg az önkormányzat, csakúgy, mint egy kivételével valamennyi megyei jogú város.
   
A város működéséhez való hozzájárulásként a magánszemélyek kommunális adója lakás és lakásbérlet esetében 5 950 forint, más vagyontárgyak esetében 5 750 forint, ami a kivethető adómaximum 21,94 százaléka, az építményadó általános mértéke négyzetméterenként 835 forint, mely a maximálisan megállapítható adómérték 48,4 százaléka. Az építményadó esetében ettől eltérő a többi között a hitel- és pénzintézeti, a biztosítási, illetve a távközlési tevékenységet végző cégek, üzemanyagtöltő állomások által iroda céljára használt épület, vagy épületrész, melyek után az adó mértéke 1 720 forint négyzetméterenként, ami a maximális adómérték 99,82 százaléka. Az idegenforgalmi adó mértéke továbbra is 400 forint/fő vendégéjszakánként, mely adómaximum 85,1 százaléka.
   
Akiknek az adó megfizetése nehézséget okoz, az önkormányzat méltányosságból továbbra is lehetővé teszi a részletfizetést vagy az adó mérséklését, illetve elengedését. A gazdálkodó szervezeteknek az idén eddig 218 millió forint összegben adott az önkormányzat fizetési halasztást és részletfizetési kedvezményt építményadó, telekadó és helyi iparűzési adó vonatkozásában. A magánszemélyek kommunális adóját az idén eddig 1, 6 millió forint összegben - 184 adózó esetében - mérsékelte vagy engedte el méltányosságból az önkormányzat.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések