ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Félmilliárd forint jut az első világháborús megemlékezésekre

Félmilliárd forintot fordít a kormány pályázati úton az első világháború százéves évfordulójával kapcsolatos méltó megemlékezésekre  - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szombati ülése utáni sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2013. november 16., 12:52 | Utoljára frissítve: 2013. november 16., 13:38
nyomtat küld

Az igazságügyi és közigazgatási miniszter arról beszélt, hogy a kormány által alapított Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság fél éve végzi munkáját, amelybe bevonják a Magyar Tudományos Akadémiát és a közmédiát is. Elmondta: a centenárium alkalmából nemzetközi konferenciákat, találkozókat és kiállításokat szerveznek. A tanácskozásokra példaként említette a hét elején Európa nagy háborúja és az új világrend születése címmel megtartott nemzetközi történészkonferenciát.
   
Helyi rendezvényekkel, kezdeményezésekkel is bővítik a megemlékezések körét - tette hozzá. Utóbbiakat félmilliárd forintos keretből pályázati úton támogatja a kormány. Pályázni nemcsak az első világháborús relikviák, dokumentumok gyűjtésére, feldolgozására lehet, hanem önálló tudományos művek és fordítások megjelenésének támogatására, az első világháborús emlékművek helyreállítására, megújítására, a témával kapcsolatos filmforgatókönyvekre, kulturális rendezvényekre, művészeti tevékenységre, az első világháború eseményeit felidéző, illetve a centenáriumhoz kapcsolódó számítógépes játékok fejlesztésére. A pályázatokat a tervek szerint még idén kiírják.
   
A veszprémi centenáriumi bizottságról szólva a miniszterelnök-helyettes, aki a testület ülésén az országos bizottság elnökeként vett részt, elmondta, az elsők között az alakult meg az országban, és élen jár a programok kidolgozásában, tartalmas, színvonalas rendezvényekkel készül, és pályázatot készített elő az első világháborús hadisírok gondozására.
   
A kiállításokhoz és kiadványokhoz felajánlásokat várnak a családi archívumokból

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere elmondta: a Földesi Ferenc nyugalmazott ezredes kezdeményezésére létrejött emlékbizottság harmadik ülését tartotta szombaton, részletesen megvitatva a 2014-16-os centenáriumi programokat; a bizottságban minden érintett városi intézmény részt vesz. A tervezett kiállításokhoz és kiadványokhoz felajánlásokat várnak a családi archívumokból - tette hozzá. Kiemelte: a bizottság egyik fő célja, hogy a diákoknak megfelelő információt juttassanak el az első világháborúról, valamint méltóképpen gondozzák az első világháborús hadisírokat itthon és külföldön is.
   
Földesi Ferenc megjegyezte: Veszprém mindig katonaváros volt, és ma is az, ezért is fontos, hogy illően emlékezzenek a város - nemcsak a katonák, hanem a civilek -  az első világháborúban tanúsított példás helytállására, különös tekintettel a város akkori vezetőjére, Komjáthy Lászlóra.

(MTI - fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések